Den deskových her v knihovně

Festival Studující Veřejnost

Jste fanoušci deskových her? Chcete vyzkoušet nové, které ještě nemáte doma? Univerzitní knihovna na 16. května přichystala netradiční program. Den si budete moci zpestřit hraním.

V úterý 16. května se bude v Univerzitní knihovně konat Den deskových her. Pro zájemce budou k dispozici od 13 do cca 17 hodin. Jednotlivé deskovky i jejich pravidla vám představí zástupce Kavenu z. s., neziskové organizace provozující klub, půjčovnu a obchůdek s deskovými hrami v Plzni.

Co bude například v nabídce?

Strategická hra BattleWheels

Budete mít příležitost vyzkoušet originální stolní strategickou hru BattleWheels s inovativně řešeným principem počítání síly jednotek, která je určena pro volné šíření a tisk na 3D tiskárně.

Budovatelská hra Akropolis (2022)

Ve hře Akropolis budete dodržováním pravidel urbanistického plánování při výstavbě města zvyšovat jeho prestiž, kterou pak můžete ještě znásobit stavbou náměstí. Nejzákladnější stavební surovinou je kámen, jehož zásobu nesmíte zanedbat. Přísun kamene z lomů vám umožní stavět město do výšky, až nakonec dosáhne samotných nebes!

Strategická hra Širé pláně (2022)

Širé pláně jsou mystickou hrou o naprosto nemystickém lidském chování: Dva kmeny v ní soupeří o dominanci nad širými pláněmi. Pomoci spirituálních zvířecích průvodců přešplhají hory, přejdou nížiny a vniknou na soupeřova území, aby byl jejich kmen tím silnějším, jehož sláva přetrvá věky. Ve hře zakusíte dobrodružný a bojovný život našich prapředků.

Karetní hra Splito (2022)

Splito je zábavná a rychlá karetní hra pro 3 až 8 hráčů. Na principu draftu v každém tahu položíte kartu mezi sebe a souseda vlevo... nebo vpravo! Pomáhejte si navzájem plnit cíle, ale buďte nejchytřejší, abyste jako jediní vyhráli.

Strategická hra Dva bratři (2022)

Král má dva syny a chce svěřit své království jednomu z nich. Chce svou zemi svěřit tomu, kdo prokáže lepší vladařské schopnosti. Každému svěřil zanedbanou část svého království a korunu dostane ten, který dokáže svěřenou část království více zvelebit.

Logická hra Project L (2020)

Ve hře Project L se budou hráči ze svých dílků snažit skládat skládačky jednu po druhé tak, aby dílky využili optimálně a získali co nejvíce bodů.

Detektivní hra Mikromakro: Město zločinu (2020)

Netradiční detektivní hra. Jedná se o starší, ale skvělou hru. Hra spočívá v řešení zapeklitých detektivních případů pomocí pozorného zkoumání mapy města a dedukce.

A vyzkoušet si budete moct řadu dalších deskových her jako Citadela, 80 Days, Nova Luna, Kartografové, Deep Sea Adventure, Aquario, Poklidná plavba nebo Velkoměsto.

Dejte knihovně zpětnou vazbu

Aktuality k akci můžete sledovat na facebooku knihovny. Tam také můžete dát knihovně vědět, které hry se vám líbily. Knihovna v budoucnu plánuje některé deskové hry pořídit a půjčovat – za zpětnou vazbu tak bude ráda.

Galerie


Ilustrační foto: Kristina Zejkanová, https://www.facebook.com/Kavenu/

Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

04. 05. 2023