První dvě fakulty ZČU zavádí menstruační pohotovost. Studujícím nabídnou vložky či tampony zdarma

Etika Studující Univerzita

Feministický univerzitní kroužek (FUK) se rozhodl bojovat proti menstruační chudobě. Aktivita jeho členek a členů našla podporu u vedení Fakulty aplikovaných věd i Fakulty filozofické, vedení Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ji po vyhodnocení pilotního provozu chce rozšířit i na zbylé fakulty.

Fakulta aplikovaných věd a Fakulta filozofická zavádí jako první součásti Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) takzvanou menstruační pohotovost. Na vybraných dámských toaletách označených samolepkou s bílou kapkou v červeném kruhu budou díky aktivitě Feministického univerzitního kroužku (FUK) a její podpoře od tohoto semestru k mání chlorem nebělené, neparfémované, organické vložky a tampony různých velikostí nebo vlhčené ubrousky.

„Popsat moji radost snad ani nejde,“ říká za FUK jedna z iniciátorek novinky Lenka Lejčková, studentka Fakulty právnické. „Po roce schůzek, vytváření podkladů, psaní dopisů a mailů, vytváření informační kampaně a spoustě dalších drobných kroků nemůžu uvěřit, že jsem minulý týden konečně na vlastní oči na toaletách Fakulty aplikovaných věd viděla menstruační pomůcky,“ dodává.

Jitka Paitlová z katedry filozofie Fakulty filozofické, která FUK před dvěma lety spoluzaložila, doplňuje, že téma menstruační chudoby se poprvé řešilo vloni na panelové diskuzi, již kroužek pořádal k MDŽ. „Vloni v březnu jsme začali jednat s novým vedením ZČU, nakonec se nám podařilo dohodnout, že se menstruační pohotovost zavede nejprve na jedné technické a jedné humanitní fakultě,“ popisuje Jitka Paitlová.

Fakulta filozofická by měla Fakultu aplikovaných věd brzy následovat, i tam se na nejexponovanějších toaletách objeví košíčky s hygienickými potřebami. „Jsem neuvěřitelně vděčná oběma děkanům, že se nebáli do toho s námi jít. Vím, že je samotné to stálo spoustu práce a úsilí, a jsem moc ráda, že jim vytváření bezpečnějšího a inkluzivního prostředí na ZČU není fuk,“ dodává Lenka Lejčková.

Vedení ZČU vzalo zkušební provoz menstruační pohotovosti na zmíněných fakultách na vědomí. „Během tohoto semestru bude fungovat pilotně a v obou případech zajistí její financování a realizaci fakulty. Poté se její průběh vyhodnotí, a pokud tomu výsledky nebudou bránit, chtěli bychom její fungování nastavit na celouniverzitní úrovni. Bylo by přirozené postupovat stejně jako při pořizování dalších hygienických pomůcek, doplňování by probíhalo společně v rámci běžného úklidu. Až skončí pilotní provoz, budeme také moci lépe odhadnout potřebné náklady,“ říká prorektor pro koncepci vzdělávání a záležitosti studujících Jiří Kohout.

Ombudsman ZČU Petr Šimon uvítá postupné rozšíření: „Aktivity související s menstruační pohotovosti samozřejmě podporuji, vlastně nerozumím tomu, že toto téma budí v naší společnosti takový rozruch. Jsem rád, že k tomuto tématu první fakulty ZČU přihlásily, a doufám, že jich časem bude více.“

Zároveň s tím by chtěl ombudsman na ZČU otevřít například téma menstruačního volna, které od září zavede například univerzita ve francouzském Montpellieru. Desetidenním volnem vyjde vstříc studujícím s bolestivou menstruací.

Jitka Paitlová závěrem upozorňuje, že na projektu menstruační pohotovosti se od samého začátku podílejí i mužští členové FUKu a shrnuje: „Jsem přesvědčená, že tato na první pohled malá, z pohledu nemenstruujících osob zcela nerozpoznatelná změna významně zvýší kvalitu univerzitního prostředí a míru safe space pro všechny příští generace studujících i zaměstnaných na ZČU.“

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

21. 03. 2024