400 druhů zboží nabízí samoobslužná kontejnerová prodejna v kampusu ZČU. Je první svého druhu v ČR

Tisková zpráva Univerzita Veřejnost

Nakoupit si večer nebo víkendu nově mohou studující a zaměstnanci Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v kampusu na Borech – a to díky samoobslužné kontejnerové prodejně, která začala fungovat čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu.

Pečivo, uzeniny, chlazené nápoje i nanuky – to vše a mnohem více najdou lidé v kontejnerové prodejně Samoška 24/7, do které budou moci za pomoci QR kódu vstoupit v jakoukoliv denní dobu. Prodejna je v České republice unikátní z hlediska řešení, prostředí, i sortimentu. „Jsme rádi, že první univerzitní kontejnerová samoobslužná prodejna je právě u nás. Neustále pracujeme na tom, abychom studujícím i vyučujícím nabízeli v kampusu lepší služby,“ řekl rektor ZČU Miroslav Lávička.

 Na projektu s katedrou kybernetiky FAV ZČU spolupracovala společnost P.V.A. systems, v jejímž týmu jsou i absolventi této fakulty. „Před prvním vstupem je nutné si jednorázově stáhnout aplikaci DoKapsy a zaregistrovat se pomocí bankovní identity, pak se vstupuje dovnitř pomocí QR kódu, případně pomocí čipových karet. Návod najdou lidé přímo na kontejneru,“ vysvětluje ředitel P.V.A. systems Radek Nachtmann. Kvůli potřebě bankovní identity pro registraci tak dovnitř budou smět jen osoby starší 18 let.

 „Na vývoji chytrých technologií prodejny se podílejí i studenti a doktorandi fakulty,“ doplnil Luboš Šmídl z katedry kybernetiky FAV ZČU. Momentálně pracují například na systému automatického rozpoznávání zboží v pokladní zóně.

Ceny potravin a drogerie budou běžné komerční, smyslem univerzitní samoobslužné prodejny není generovat zisk, ale zlepšit služby v kampusu a testovat technologie a použitá řešení. Data bude využívat společnost P.V.A. i katedra kybernetiky FAV. Dodavatelem potravin je společnost MAKRO CASH & CARRY.

 S ohledem na konec semestru a méně lidí v kampusu přes léto budou momentálně v nabídce potraviny s delší dobou trvanlivosti. „Studující a zaměstnanci ZČU ale mohou skladbu nabízeného zboží do budoucna ovlivňovat sami – k dispozici bude formulář pro zpětnou vazbu a podněty k sortimentu,“ uzavřel kvestor Petr Beneš.  

Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

16. 05. 2024