Výstavy i autorská čtení – doprovodný program Mezinárodního sympozia Jiřího Trnky je v plném proudu

Festival International Veřejnost

Pod mottem Svoboda je můj domov se v říjnu koná už třetí ročník mezinárodního sympozia věnovaného dílu Jiřího Trnky. Souběžně s odborným programem sympozia se na mnoha místech Plzně odehrává řada doprovodných akcí určených široké veřejnosti.

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVKPK) hostí až do 31. října dvě zajímavé expozice. Výstava s názvem Čítanka české literatury 1989–2023 představuje ilustrace studentů ateliéru Didaktická ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (FDULS ZČU) a mapuje klíčové osobnosti české literatury po Sametové revoluci. Vedle ní najdete v prvním patře budovy SVKPK expozici Zakázaná literatura, kde studenti ateliéru Kniha a tvarování papíru vystavují prostorové pop-up knihy inspirované díly umělců, kteří nemohli před rokem 1989 veřejně vystupovat.

Ve Smetanových sadech před SVKPK je do konce října k vidění výstava Tažní ptáci, která přibližuje příběhy české migrace prostřednictvím 100 portrétů významných migrantů. Tuto výstavu připravili studující ateliérů Didaktická ilustrace a Komiks a ilustrace pro děti FDULS ZČU ve spolupráci s Českými centry a dalšími partnery.

Mázhaus plzeňské radnice nabízí do 29. října výstavu Labyrinty v nás. Můžete si zde prohlédnout tvorbu studentek a studentů ateliéru Didaktická ilustrace. Vystavené studentské práce jsou inspirovány citáty z křesťanské literatury, jejichž výběr připravila profesorka Ivana Noble, vedoucí Ekumenického institutu na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy, a citáty z knih Arnošta Lustiga, které vybrala jeho dcera Eva Lustigová. 

Velká synagoga v Plzni se od 10. do 31. října stane domovem pro dvě výstavy - Hosté Mezinárodního sympozia Jiřího Trnky a Jídlo jako obřad. Vernisáž se koná ve čtvrtek 10. října od 17 hodin.

Vrcholem letošního doprovodného programu bude výstava Svoboda je můj domov v Galerii Ladislava Sutnara, představující díla laureátů Ceny Jiřího Trnky: ilustrátorů Joanny Concejo a Petra Síse a ilustrací, které zapůjčila Fondazione Štěpán Zavřel. Vernisáž je plánovaná na 23. října od 19 hodin a výstava potrvá až do 12. prosince.

Dvě říjnová středeční odpoledne budou patřit čtení v Semlerově rezidenci. Ve středu 9. října od 17 hodin se koná pořad nazvaný Václav Havel - Mocný bezmocný. V pořadu debatuje autor knihy Václav Havel - mocný bezmocný ve 20. století Martin Vopěnka s ilutrátorkou Evou Bartošovou. Další čtení v Semlerově rezidenci se uskuteční ve středu 16. října opět od 17 hodin. Tentokrát si mohou přijít zájemci poslechnout vyprávění Evy Lustigové o knize Arnoštova cesta. Tento grafický román Markéty Pilátové s ilustracemi Elišky Podzimkové nekonvenčně zobrazuje život světově proslulého českého spisovatele, publicisty, scénáristy a svědka holocaustu, Arnošta Lustiga.

Většina akcí je přístupná zdarma a bez registrace. Víc detailů najdete na webu pořádající Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Galerie


Foto Milan Říský

Foto Polina Maliuk

Foto Pavlína Lindová

Foto Pavlína Lindová

Foto Polina Maliuk

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

09. 10. 2024