Absolventky Sutnarky představují svoje knihy na prestižním bienále v Alexandrijské knihovně

Absolventi Úspěchy Výstava

Eva Majerová, Agáta Vodičková (Mrózková) a Alžběta Nemcová, absolventky ateliéru Kniha a tvarování papíru na Sutnarce, právě představují své knihy mezinárodnímu publiku na prestižním bienále umělecké knihy BA International Biennale for the Artist's Book v Alexandrijské knihovně.

Tajemství rybníků, Obojživelníci nebo Black a Green – tak se jmenují autorské knihy absolventek ateliéru Kniha a tvarování papíru na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara, které si teď mohou prohlédnout návštěvníci bienále v egyptské Alexandrii. Zaujmou použitím různých technik tvorby. „Volně pojatou autorskou knihu představuje například tvorba Alžběty Nemcové s knihami Black a Green, nebo Agáty Vodičkové s dílem Otisky vzpomínek, kdy autorky lijí přes síto z barevné papíroviny ilustrace a vytvářejí tak samostatné listy, které za pomoci japonské vazby kompletují dohromady v knihu. Prostorové, pop-up knihy zase představuje tvorba Evy Majerové. Ty se jmenují Tajemství rybníků a Vzpomínky z cest, od Alžběty Nemcové pak jde ještě o knihu Obojživelníci," vysvětluje Petra Soukupová, vedoucí ateliéru Kniha a tvarování papíru.

Knihy jsou v Alexandrijské knihovně v Egyptě k vidění od 4. do 24. září. „Všechny autorky projevovaly během studia výjimečný talent. Knihy, které jsme zaslali na výstavu do Alexandrijské knihovny, vznikly během jejich studia na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara,“ říká Petra Soukupová.

Eva Majerová vystudovala ateliér Kniha a tvarování papíru a dále pokračovala v magisterském studiu v ateliéru Komiks a ilustrace pro děti. Po absolvování Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara působí v ateliéru Kniha a tvarování papíru jako asistentka. Během studia se s úspěchem účastnila mnoha oborových soutěží. Zabývá se technologií pop-up knih, kterou na fakultě vyučuje.
Agáta Vodičková (Mrózková) je také absolventkou bakalářského oboru v ateliéru Kniha a tvarování papíru, dále pokračovala v magisterském studiu v ateliéru Grafika na Sutnarce. Zabývá se restaurováním knih, tvorbou ručního papíru a ilustrací. Během studia dostala několik ocenění za autorské knihy.
Alžběta Nemcová je velmi všestrannou umělkyní, která také začínala na Sutnarce v ateliéru Kniha a tvarování papíru a dále pokračovala v magisterském studiu v ateliéru Grafika. Její pop-up knihy jsou výjimečné náročným technickým zpracováním, ale i kombinací různých technik a materiálů. Krom toho je výbornou ilustrátorkou a zabývá se i animovanou tvorbou.

Myslím, že účast na BA International Biennale for the Artist’s Book v Alexandrii je skvělou příležitostí, jak představit rozmanitou tvorbu ateliéru Kniha a tvarování papíru v zahraničí. Autorské knihy vystavené na BA jsou takovým průřezem možností knižní tvorby, a to od knih – objektů, až po technicky náročné pop-up knihy,“ uzavírá Petra Soukupová.

Zastoupení České republiky na bienále podpořili Velvyslanectví České republiky v Káhiře a Česká centra Egypt.

Galerie


E. Majerová, Vzpomínky z cest

E. Majerová, Tajemství rybníků

A. Nemcová, Green

A. Vodičková, Lesák

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

03. 09. 2024