Rád bych se zúčastnil olympiády v Los Angeles, říká olympionik Jan Louda z Fakulty aplikovaných věd

Sport Studium Studující

Pro badmintonistu Jana Loudu byla účast na letošních olympijských hrách vrcholem jeho dosavadní sportovní kariéry. S umístěním na 14. příčce ve dvouhře mužů je spokojený. Těší ho, že v této disciplíně dokázal po dvaatřiceti letech dorovnat český rekord.

Student Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Jan Louda se ve skupině M, kam ho přiřadil los, střetl se soupeřem ze Salvádoru a s 10. nasazeným hráčem světa ze Singapuru. Právě během zápasu se singapurským soupeřem pociťoval Honza značnou nervozitu. Zpětně by sám sobě poradil, aby si hru více užíval. Olympijské hry jsou pro něj splněným snem a velkým zážitkem. „Bydlíte v olympijské vesnici a sdílíte zážitky s ostatními sportovci. I když hraju individuální sport, velmi jsem cítil vzájemnou podporu v českém týmu,“ dodal nadaný sportovec. Silné emoce v něm vyvolávala i možnost hrát v plné aréně pro osm tisíc diváků. „Ačkoliv jsem se snažil zůstat klidným, musím přiznat, že jsem z toho byl trochu nervózní,“ řekl Honza.

Vyučujícím na fakultě je vděčný, že mu vstřícným přístupem umožňují skloubit profesionální sport se studiem. Těm, kteří chtějí začít s badmintonem, by doporučil, aby se nebáli badminton vyzkoušet a zapsali si tento předmět na katedře tělesné výchovy a sportu, nebo si šli zahrát například do nové městské haly na Krašovské v Plzni, kde on sám také trénuje.

Talentovaný badmintonista a student oboru Umělá inteligence a automatizace na Fakultě aplikovaných věd (FAV) ZČU zmínil nejen sportovní plány do budoucna - chce dokončit inženýrské studium a rád by si ještě zahrál na olympijských hrách v roce 2028, které bude hostit Los Angeles. „V mé sportovní kariéře to znamená další čtyři roky tvrdé dřiny,“ uzavřel Honza.

Jana Loudu pozval děkan fakulty k osobnímu setkání. Bohužel byl Honza v té době nemocný. Snad se tedy v budoucnu naskytne další příležitost k návštěvě děkana.

Galerie


Jan Louda. Foto: ČOV

Foto: Facebook Jana Loudy

Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

16. 10. 2024