Během Klání věků poskytovaly studentky ZČU první pomoc

Spolupráce Studující Veřejnost

Tým studujících programu Všeobecné ošetřovatelství Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity (FZS ZČU) se zúčastnil letošního ročníku charitativní akce Klání věků. Studentky byly připraveny poskytnout první pomoc v průběhu konání celé akce.

28. září se na Ranči Šídlovák v Plzni-Bolevci konal pátý ročník oblíbené charitativní akce Klání věků, tentokrát s podtitulem Povstání Fénixe. Akci pořadatelé zaměřili na podporu dobročinných projektů a nabídli pestrý program, kde si přišli na své jak milovníci historie, tak i ti, kteří chtěli přispět na dobrou věc.

Mezi účastníky byla i skupina studujících z Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni, konkrétně ze studijního programu Všeobecné ošetřovatelství na katedře ošetřovatelství a porodní asistence. Hana Arbetová, Victoria Klojdová a Adéla Kubečková z 2. a 3. ročníku se zapojily do akce v roli členek zdravotnického týmu, který byl k dispozici pro případ poskytnutí první pomoci.

Jejich přítomnosti bylo skutečně potřeba: „Akce se neobešla bez zranění,“ sdělila Hana Arbetová. „Řešily jsme různé úrazy od řezných ran a pohmožděnin až po sečné poranění hlavy u jednoho z účastníků.“ Zranění účastníci se tak dočkali potřebné péče přímo na místě. Celá akce má pro historické souboje vždy vyhrazené speciální místo a bývají používány tupé zbraně. K sečnému zranění hlavy jednoho z účastníků, konkrétně gladiátora, došlo během souboje s rytířem, přičemž gladiátor neměl pokrývku hlavy. Vyhýbal se rytíři, nicméně byl zasažen tupým mečem a došlo tak k poranění pokožky na hlavě. Následovalo krvácení a mírný šok. Gladiátor byl převezen na urgentní příjem, kde studentky ZČU dostaly pochvalu za to, jak ránu na místě ošetřily.

Studující z Fakulty zdravotnických studií se tohoto dobročinného projektu účastnily už druhým rokem. Samotný program akce zahrnoval vystoupení několika historických skupin, které předvedly různé epochy lidské historie – od starověkého Říma přes středověk až po období sedmileté války. Nechyběla ani charitativní dražba, jejímž prostřednictvím se podařilo vybrat 8 tisíc korun, které poputují na podporu chráněné dílny Exodus. Celý den pak vyvrcholil koncertem.

Studentky ZČU svou přítomností přispěly k hladkému průběhu celého dne a zároveň na akci reprezentovaly Fakultu zdravotnických studií.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

15. 10. 2024