Čeští vědci ve vedení prestižní mezinárodní asociace v turismu

International Úspěchy Věda

Hned dva čeští zástupci se prosadili do nově zvoleného vedení Asociace vědeckých expertů v turismu. Tato mezinárodní instituce, která byla založena už v roce 1951 ve Švýcarsku, sdružuje více než sto padesát vědců, výzkumníků a dalších odborníků na cestovní ruch z téměř padesáti zemí světa.

Na začátku října se uskutečnila první pracovní schůzka nového vedení Asociace vědeckých expertů v turismu (AIEST). Zúčastnili se jej i dva zástupci z České republiky Petr Štumpf a Petr Janeček, kteří působí jako docenti na Západočeské univerzitě. Na konci srpna totiž byli na konferenci AIEST v severoitalském Bolzanu zvoleni do šestičlenného výkonného orgánu této asociace.

Ve vedení zasednou s čerstvě zvolenou prezidentkou AIEST Kirstin Hallmann z Německa, vice-prezidentkou Judit Sulyok z Maďarska a řediteli jednotlivých sekcí Sarou Dolnicar z Austrálie a Stanislavem Ivanovem z Bulharska. „Je pro mě velká čest a výzva reprezentovat na takovéto úrovni nejen Západočeskou univerzitu a naši fakultu, ale i celou Českou republiku. AIEST je mezinárodní platformou s dlouholetou tradicí, kde se rodily první mezinárodní koncepty cestovního ruchu jako vědního oboru,“ uvádí Petr Štumpf z Fakulty ekonomické ZČU, který je nově ředitelem sekce AIEST pro členskou základnu a vnitřní vztahy.

Naopak vnější vztahy a partnerství s dalšími organizacemi a institucemi v oboru budou hlavní agendou Petra Janečka, který zároveň působí i na Vysoké škole ekonomické v Praze. „Dlouhodobá partnerství s významnými institucemi v oboru, jako jsou Světová organizace cestovního ruchu UN Tourism nebo European Travel Commision, mohou být pro rozvoj naší asociace velmi přínosná. Rád bych rovněž navázal intenzivnější spolupráci s národními organizacemi sdružujícími vědecké kapacity v turismu,“ přibližuje plány do budoucna Petr Janeček, ředitel sekce AIEST pro partnerství a rovněž předseda české Společnosti vědeckých expertů cestovního ruchu SVECR.

Minimálně následující tři roky tak bude mít Česká republika, ale i Západočeská univerzita, jako jediná země a univerzita třetinové zastoupení ve výkonném orgánu této významné mezinárodní organizace na poli turismu. Organizace AIEST je nejdéle působící mezinárodní organizací tohoto typu na světě, která byla založena před třiasedmdesáti lety ve Švýcarsku a v současné době sdružuje vědce a odborníky ze všech kontinentů.

Kontakty:
doc. Ing. Petr Štumpf, Ph.D., mobil: 776 732 662, email: stumpf@fek.zcu.cz
doc. Ing. Petr Janeček, Ph.D., mobil: 777 111 174, email: janecp00@fek.zcu.cz

Galerie


Zleva doprava: Petr Štumpf, Petr Janeček, Christian Laesser (generální tajemník), Sara Dolnicar, Kirstin Hallmann. Na obrazovce: Stanislav Ivanov, Judit Sulyok.

Fakulta ekonomická

Petr Štumpf, Petr Janeček

03. 10. 2024