Děti během Noci s Andersenem přenocovaly v Univerzitní knihovně

Univerzita Zaměstnanci

Univerzitní knihovna nachystala pro děti zaměstnanců Západočeské univerzity netradiční zážitek. V noci ze 14. na 15. června děti strávily noc v knihovně, poznávaly svět bylinek, pekly si sušenky a četly si z knihy Bylinková babička.

Letošní Noc s Andersenem byla inspirovaná pohádkovou knihou Bylinková babička od Lucie Havlinkové a ilustracemi od Alžběty Gobelové. Tak jako každý rok byl o atraktivní akci velký zájem, přišlo 18 dětí, o které se staralo 8 knihovnic.

Děti si zahrály seznamovací hry a rozdělily se do skupin podle bylinek – lípa, bez černý, dobromysl a heřmánek. Každé družstvo si přečetlo svou kapitolou v knize a dozvědělo se zajímavosti o jedné z bylinek.

Poté mezi děti přišla odbornice paní Linda Koutová z Pedagogické fakulty od které se děti dozvěděly mnoho informací o léčivých rostlinách, učily se poznávat jednotlivé druhy, měly příležitost si aktuálně rostoucí bylinky "očichat" nebo si vyrobit list do herbáře. Po večeři si děti upekly sušenky a ozdobily je bylinkami. Následovala noční stezka areálem univerzity, při které děti plnily různé úkoly k tématu letošní Noci s Andersenem.

Nechybělo ani velké noční překvapení – přes videohovor se připojila autorka knihy Lucie Havlinková, která dětem přiblížila podrobnosti o vzniku knihy, nebo jaké další tituly chystá. Před spaním kolem jedenácté hodiny došlo na čtení na dobrou noc po kterém se děti odebraly do svých spacáků mezi regály. Ráno ještě stihly snídani a následné předání diplomů, poté si už pro ně přicházeli rodiče.

Noc s Andersenem každoročně pořádá i řada jiných knihoven v Česku i na Slovensku. Akce s více než dvacetiletou tradicí má dětem ukázat, že číst je veliké dobrodružství. Koná se u příležitosti výročí narození dánského pohádkáře, Hanse Christiana Andersena.

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

17. 06. 2024