Fakulta zdravotnických studií poučí veřejnost o endometrióze

Beseda Další vzdělávání Veřejnost

V rámci osvětové kampaně ENDOmarch 2024 se uskuteční panelová debata s odborníky.

Ve čtvrtek 25. dubna od 17:30 bude Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni hostit panelovou diskuzi Každý cyklus – jiný příběh. Akce určená pro širokou veřejnost přiblíží nezhoubné gynekologické onemocnění, které postihuje hlavně ženy v reprodukčním věku.

Diskuze se uskuteční v rámci již 4. ročníku celosvětové osvětové kampaně ENDOmarch2024, organizuje ji pacientská organizace ENDO Talks CZ, z.s. ve spolupráci s Gynekologicko-porodnickou klinikou FN Plzeň.

Při endometrióze se tkáň podobná děložní sliznici vyskytuje v lidském těle i na jiných místech než pouze v děloze, nejčastěji v dutině břišní a pánvi. Lze rozlišovat čtyři formy endometriózy, každou z nich s různými projevy a důsledky, a tudíž se odlišují také postupy při diagnostice a terapii. Hlavními symptomy tohoto onemocnění jsou velmi bolestivá menstruace, neplodnost, chronická únava, bolestivý sex, potíže se zažíváním a bolest podbřišku i mimo období menstruace.

Panelové debaty se zúčastní přednosta Gynekologicko - porodnické kliniky FN Plzeň a LF UK v Plzni Jiří Presl, lékař FN Plzeň Lukáš Prajka, fytoterapeutka a naturoterapeutka Gabriela Tuatti, fyzioterapeutka Lenka Chuchutová a pacientky a dobrovolnice pacientské organizace ENDO Talks CZ Kristýna Šlajchová a Lucie Růžičková.

Jsme velice rádi, že můžeme hostit tuto panelovou diskuzi, díky které předají odborníci laické veřejnosti znalosti týkající se endometriózy.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

11. 04. 2024