Mezinárodní letní škola umění ArtCamp 2024 odstartovala v Plzni

Další vzdělávání International Veřejnost

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni hostí již 18. ročník mezinárodní letní školy umění ArtCamp. Tato prestižní událost, která se bude konat od 8. do 26. července, nabídne 40 rozmanitých uměleckých kurzů pro více než 400 účastníků z České republiky i zahraničí.

"Významným rysem mezinárodní letní školy umění ArtCamp je, že se nezaměřuje na úzký profil kurzistů. Naopak vedle široké nabídky témat a oblastí cílí na heterogenní a pestrou skupinu zájemců o umění a design. V uvolněném prostředí letní školy, ale i v rámci bohatého doprovodného programu, mají možnost se setkávat lidé různých věkových kategorií, ale i kulturního a sociálního zázemí a přispívat tak k inspirativní atmosféře celé akce,“ vyzdvihuje jedinečnost ArtCampu děkan Fakulty designu a umění Vojtěch Aubrecht.

Díky rozmanité nabídce kurzů přitahuje ArtCamp každoročně pestrou škálu účastníků. Program oslovuje jak zájemce o tvůrčí letní aktivity, kteří chtějí smysluplně využít volný čas a rozvíjet své umělecké dovednosti, tak studenty a absolventy uměleckých škol hledající příležitost k dalšímu profesnímu růstu. Každoročně jsou mezi účastníky ArtCampu také budoucí uchazeči o studium uměleckých oborů, pro něž kurzy představují ideální přípravu na talentové zkoušky. „Právě zájemců o studium se týká i jedna z letošních novinek, a to doprovodná akce s názvem První krok na Sutnarku. Kurzisté budou mít možnost se blíže seznámit s fakultou, potkat se s pedagogy vybraných ateliérů a získat informace k přijímacímu řízení,“ prozrazuje provozní ředitelka letní školy Lenka Kodýtková.

Kurzy vedou jak pedagogové Sutnarky, tak hostující umělci ze zahraničí, včetně lektorů z Japonska, Izraele, Belgie nebo Slovenska. Tento mezinárodní rozměr přidává ArtCampu na atraktivitě a umožňuje účastníkům získat různorodé perspektivy v oblasti umění a designu. Vedle hlavního programu nabízí ArtCamp i bohatý doprovodný program, který je přístupný veřejnosti. Zahrnuje vernisáže, komentované prohlídky výstav, prezentace lektorů v rámci ArtCamp Talks nebo promítání dokumentárních filmů. Zvláštní pozornost si zaslouží páteční výstavy prací účastníků, které se budou konat 12., 19. a 26. července od 14:00 do 15:30 v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. ArtCamp tak není jen vzdělávací událostí, ale i významným kulturním přínosem pro město Plzeň.

Zájemci o více informací mohou navštívit webové stránky www.fdu.zcu.cz/artcamp.

Galerie


Polina Maliuk

Foto Polina Maliuk

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

08. 07. 2024