Houpací koník, balanční deska a knihovna – studenti průmyslového designu uspěli s návrhy pro 3D tisk

Soutěž Spolupráce Studující

Ve studentské soutěži na návrhy objektů pro velkoformátový 3D tisk vybrala porota balanční desku pro protažení svalů, modulární závěsnou knihovnu a houpací sedátko pro dospělé s názvem Worms. Soutěž uspořádala Západočeská univerzita ve spolupráci se strojírenskou firmou TGS.

Tři vítězné projekty studentské soutěže o návrhy projektů pro velkoformátový 3D tisk jsou na světě. Porota vyhodnotila jako nejlepší balanční desku pro zdravé protažení svalů při práci nebo studiu, modulární závěsnou knihovnu a houpací sedátko pro dospělé nazvané Worms. Objekty se postupně realizují, balanční deska už slouží v praxi.

Soutěž uspořádala Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) ve spolupráci s českou strojírenskou firmou TGS. V dubnu ji vyhlásila Fakulta designu a umění ZČU, konkrétně ateliér Průmyslový design. Dvacítka studentů navrhla předmět, který měl být vyrobený velkoformátovým 3D tiskem. Každý ze studentů měl krátký čas na prezentaci svého nápadu odborné porotě. Začátkem května vybrala porota tři nejlepší, vítězné nápady, které postoupily do fáze realizace, tedy tisku na velkoformátové 3D tiskárně CEAD ve firmě TGS. Studenti dostali k dispozici kromě technologie a kapacit firmy také materiál.

Spolupráce s firmou je pro fakultu přínosem. Studující si mohli zkusit pracovat s technologií velkoformátového tisku v praxi, vidět a projít si jeho fáze. Myslím si, že všem to přineslo cennou zkušenost a studentům kromě nových znalostí i možnost networkingu a nahlédnutí do běhu firmy přinášející inovace na trh. Vážím si toho, že se TGS takto aktivně podílí na technickém vzdělávání mladých lidí,” uvedl Jan Korabečný, vedoucí ateliéru Průmyslový design na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU a doplňuje: „Spolupráce probíhala formou soutěže, kdy studenti dostali limitované množství materiálu pro 3D tisk a samotnou technologii tisku. V návrzích se objevovala témata nábytku či solitérních svítidel. Nakonec jsme vybrali balanční a kinetické objekty, protože jsme chtěli zkusit, jak budou fungovat. A balanční deska funguje skvěle!

„Po celou dobu procesu jsme já i náš ateliér měli k dispozici vedení profesionálního týmu společnosti TGS. Naučil jsem se hodně o technologii velkoplošného 3D tisku a užil si proces navrhování nového druhu balanční desky. Takovéto spolupráce by se měly podporovat, protože často přinášejí nový, praktický pohled na proces navrhování,” doplnil student Tomer Neumann, autor vítězného návrhu balanční desky.

„Spolupráci se studenty bych vystihla asi takto: neotřelé nápady, zábava a zapálení pro věc. Celý projekt mě osobně nesmírně bavil, tím spíš kreativita a jiný úhel pohledu studentů na velkoformátový 3D tisk. S jedním ze studentů pracujeme na dalším miniprojektu,” doplnila Michaela Duchková, manažerka 3D tisku ve společnosti TGS.

Galerie


Foto ateliér ateliér Průmyslový design

Foto ateliér ateliér Průmyslový design

Foto ateliér ateliér Průmyslový design

Foto ateliér ateliér Průmyslový design

Foto ateliér ateliér Průmyslový design

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lucie Šplíchalová

14. 10. 2024