Poslední šance přihlásit se do podzimních kurzů pro veřejnost na Sutnarce

Další vzdělávání Studium Veřejnost

16. září zahájí Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS) výuku podzimních kurzů pro veřejnost. Nabídne teoretické kurzy vhodné pro fotografy či milovníky dějin umění, ale i praktické umělecké kurzy, které jsou určené všem, kdo si chtějí prohloubit dovednosti v oblasti výtvarných technik.

Podzimní kurzy pro veřejnost, kde mohou zájemci rozvinout své dosavadní dovednosti v oblasti malby, grafického designu, fotografie, figurální kresby, interiérové tvorby nebo výroby vlastního šperku, se otevírají na Sutnarce už v polovině září. Na přihlášky už tak moc času nezbývá a volná místa ještě jsou.

Kurzy vedou profesionální umělci, designéři a kunsthistorici, kteří vedle vlastní praxe působí jako vysokoškolští pedagogové právě na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Jedním z benefitů, z nichž se frekventanti kurzů mohou těšit, je také to, že se konají v unikátním prostředí budovy Sutnarky, jejíž ateliéry jsou pro výtvarné činnosti profesionálně vybaveny. Kurzy jsou vhodné jak pro širokou veřejnost, tak pro uchazeče o studium.

Jak vnímá kurzy pro veřejnost v celkovém kontextu studia na fakultě proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti FDULS Jindřich Lukavský? „Podzimní kurzy pro veřejnost jsou zamýšleny jako degustační. Umožňují frekventantům zažít fakultní prostředí a pochutnat si na vybraných lahůdkách z nabízených disciplín: kresby, malby, fotografie, grafického, interiérového a šperkařského designu nebo historie umění,“ vyjmenovává.

Letošní novinkou je přednáškový cyklus nazvaný Moderna v souvislostech I: od impresionismu k předválečné avantgardě. Účastníci kurzu se vydají do atraktivního světa umění druhé poloviny 19. a počátku 20. století a průvodkyní jim bude Andrea Sloupová, která působí jako vedoucí katedry teorií a dějin umění FDULS.

Zájemcům o fotografování, kteří ocení hlubší vhled do této oblasti, doporučujeme unikátní přednáškový cyklus Principy fotografie. Kurz osvětlí širší kontext vzniku fotografie i její společenskou roli, seznámí frekventanty s digitálními i analogovými přístroji a s technologickými procesy jejího vzniku. Lektorem kurzu je plzeňský fotograf, kurátor a pedagog Radovan Kodera, který od roku 2012 působí v ateliéru Fotografie na Katedře Audiovize Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Čas na přihlášení do kurzů mají zájemci do 8. září. Přihlášky najdou na tomto odkaze

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

28. 08. 2024