Složky IZS cvičily zásah proti střelci na univerzitě. Reakci si prověřila i stovka figurantů ze ZČU

Spolupráce Univerzita

Jedno z letošních největších cvičení v Plzeňském kraji uspořádali policisté, hasiči a záchranáři v úterý 10. září v kampusu Západočeské univerzity v Plzni. Cvičení předcházela dlouhodobá příprava i teoretická školení studujících a zaměstnaných.

Námětem cvičení byla přítomnost aktivního střelce na Západočeské univerzitě v Plzni, který se pohyboval v prostorách menzy a způsobil několika osobám smrtelná střelná zranění, další osoby pak zranil. 

"S ohledem na kontext událostí, které se v minulosti odehrály v různých částech světa a které se bohužel i nadále odehrávají, realizujeme tato cvičení již dlouhodobě a nejsou tedy pro policii žádnou novinkou. Nicméně vzhledem k několika událostem, které se v předešlých letech staly i na území České republiky, zejména pak s ohledem na tragickou událost z prosince minulého roku na FF UK v Praze, nabývají tato cvičení na své důležitosti, a proto jim věnujeme i naši zvýšenou pozornost," vysvětlila účel cvičení Pavla Burešová, mluvčí PČR Plzeňského kraje. 

Policisté si na ZČU procvičili své postupy a jednotlivé aktivity, které musejí v případě takové mimořádné události zajistit a plnit. To vše podle vedení policie toto cvičení splnilo.

Cvičení bylo důležitou zkouškou i pro Západočeskou univerzitu v Plzni. „Chtěli jsme si v praxi otestovat technologie, o jejichž koupi uvažujeme pro zajištění větší bezpečnosti všech, kteří se denně pohybují v budovách ZČU a jejich okolí. Jednáme tak teď například o detektorech zvuků, modernějším kamerovém systému nebo o systému hromadného varování osob,“ vysvětlil rektor ZČU Miroslav Lávička. Západočeská univerzita plánuje v následujících letech investovat desítky miliónů korun. 

Do role figurantů se policistům přihlásilo 106 studujících nebo zaměstnaných na ZČU. Šlo o ty, kteří v průběhu zimy a jara absolvovali teoretická školení v jejich režii. 

„V prvé řadě bych chtěl poděkovat vedení Západočeské univerzity v Plzni za možnost realizovat cvičení právě v jejich prostorách, stejně tak jako bych chtěl vyjádřit své poděkování studentkám, studentům a všem zaměstnancům této fakulty, kteří v den našeho cvičení neměli zajištěny standardní podmínky a byli námi realizovaným cvičením dotčeni," řekl Petr Macháček, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Video


Galerie


Vedení ZČU si také otestovalo svolání krizového štábu.

Zdroj: Plzeňský deník / Ladislav Vaindl

Zdroj: Plzeňský deník / Ladislav Vaindl

Zdroj: Plzeňský deník / Ladislav Vaindl

Celouniverzitní

Andrea Čandová

10. 09. 2024