Studentky Sutnarky vystavují na přehlídce Designu bez hranic

13  -  10 Červenec - Srpen

13. července - 10. srpna

Galérie Umelka, Dostojevského rad 4533, Bratislava

International Veřejnost Výstava

Do 10. srpna je v bratislavské Galerii Umelka k vidění jubilejní 20. ročník mezinárodní výstavy designu, jehož součástí jsou i díla studentek ateliéru Design nábytku a interiéru Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Vstup: úterý - neděle 12:00 – 18:00

Výstava v Bratislavě, během které si návštěvníci mohou prohlédnout kromě děl designérů z regionu V4 i reprezentativní výběr z tvorby téměř 140 umělců z 12 zemí, uzavírá po Vídni a Budapešti designovou přehlídku Design bez hranic / Design without Borders. Na výstavě, sestávající z více tematických celků, se při této příležitosti dostává do centra pozornosti kromě tradiční designérské tematiky i současný šperk, zvukové objekty, stejně jako ekologická a společensky odpovědná díla.

Szilvia Szigeti a Tamás Radnoti do svého kurátorského výběru zařadili díla Terezy Halamové a Kateřiny Husákové. Studentka prvního ročníku Tereza Halamová navrhla židli z ohýbaných kovových trubek, která je doplněna vlnitou lepenkou. Jde o netradiční ukázku nábytkového sedacího prvku, který při sezení podporuje správné držení horní části těla. Název „Roll chair“ vystihuje „neobvyklou“ funkci samotného křesla. ‚‚Chtěla jsem ponechat celou konstrukci v jedné jednoduché křivce, která by zároveň umožňovala lehké odpružení. Kovová část je doplněna papírovou ruličkou, vytvářející jemný pohyb. Srolovaný papír funguje jako sedací a opěrná část, kterou lze jednoduchým srolováním papírové lepenky upravit podle potřeb uživatele," uvádí Tereza.

Studentka druhého ročníku Kateřina Husáková, jejíž objekt – stůl na výstavě najdeme, navrhla svůj designový kousek pro konkrétní osobu, svoji kamarádku Elišku. ‚‚Zaměřila jsem se na motivy, se kterými jsem dále pracovala. Ty se promítly do představy o produktu, materiálu nebo formě. Byla to příležitost nejen prozkoumat Eliščinu osobnost a charakter, ale zároveň jí dát něco, vedle čeho se bude cítit dobře a vnímat to jako svůj kus nábytku, který v jejím novém domově bude vytvářet příjemnou atmosféru. Zároveň jsem chtěla, aby to bylo něco, na čem by se mohla podílet i ona sama," dodává Kateřina. Vznikl tak "rostoucí" drátěný stůl s deskou z akrylového kamene, který pokaždé může vypadat trochu jinak.

Foto z vernisáže: Juhász Tamás

Galerie


Kateřina Husáková: GROW STOLE

Tereza Halamová: ROLL CHAIR

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Thomayer Opatrná

13. 07. 2024


27 Září

kampus Západočeské univerzity v Plzni


Celouniverzitní

27. 09. 2024

01  -  01 Říjen

Zastávka, Přeštická 4, Plzeň


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

01. 10. 2024, 16:00

23 Září

Co-workingovém centrum Kulturka


Fakulta filozofická

23. 09. 2024, 10:00

08 Říjen

Měšťanská beseda v Plzni


Celouniverzitní

08. 10. 2024, 11:00