Sportovní den ZČU

Studující Univerzita Zaměstnanci

14 sportovních stanovišť, stánky fakult věnující se zdravému životnímu stylu, koncerty univerzitních kapel a také vyhlášení nejlepších sportovců. Takový byl letošní Sportovní den ZČU.

Dráhotlon, beachvolejbal, štafetu na vozíčku, opičí dráhu a spoustu dalších netradičních i tradičních sportů si mohli vyzkoušet ti, kteří dorazili na letošní Sportovní den ZČU, který sen konal na Atletickém stadionu města Plzně. Sportovní odpoledne s univerzitou se v tomto formátu konalo letos poprvé. 

Kromě sportování byl čas i na rozhovory. Na pódiu se vystřídalo hned 10 VIP hostů. Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické pozvalo na Atletický stadion své studenty nebo absolventy, kteří sbírají skvělá umístění nejen v univerzitních ale i celorepublikových barvách na světových sportovních soutěžích. Studující i zaměstnanci tak mohli potkat triatlonisty Přemysla Švarce a Jana Řehulu, atletky Terezu Petržilkovou, Barboru Tichou a Terezu Hrochovou, sportovní střelce Helenu Klailovou a Matěje Rampulu, moderní pětibojaře Michala Michalíka a Karolínu Křenkovou a futsalistu Tomáše vnuka. Mezi VIP hosty pak byli i Štěpán Říha a trenér Tomáš Ceperko z hokejového týmu Akademici ZČU.

Jak vypadá zdravý životní styl pak zájemcům u stánků předvedli studující z Fakulty zdravotnických studií, Fakulty Pedagogické a z Univerzity třetího věku. 

Na sportovním odpoledni se také rozdávaly ceny za celouniverzitní výkony. Za celý měsíc duben studující a zaměstnanci ZČU nachodili, naběhali nebo najezdili na kole či koloběžce neuvěřitelných 43 350 kilometrů. Soutěží s názvem Měsíční vytrvalec univerzita každoročně podpoří někoho, kdo pomoc potřebuje. Přesný počet kilometrů se tak přepočetl na peníze a letošní výtěžek 43 350 korun dostala malá Lilly, která trpí syndromem Dravetové, což je těžká forma epilepsie spojená s dalšími zdravotními problémy. Šek si na pódiu od rektora Miroslava Lávičky a prorektora Jiřího Hammerbauera převzala spolu s maminkou, která všem sportovcům poděkovala: „Moc si toho vážíme, peníze použijeme na speciální terapie, kterých Lilly potřebuje hned několik," řekla. Přispět mohou i ti, kteří se Měsíčního vytrvalce neúčastnili, a to přímo na transparentní účet

Absolutním vítězem Měsíčního vytrvalce se s 10 270 kilometry stala Fakulta elektrotechnická. Letos poprvé pořádající Katedra tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní vyhlásila i speciální "maratonské" ceny pro ty, kteří podali nejlepší výkony. V kategorii Chůze a běh to byla Zuzana Šloufová, která pracuje na rektorátu a která zvládla 446 kilometrů převážně každodenní chůzí. V kategorii Jízda na kole to byl Vojtěch Lapuník, doktorand na FEL, který za celý měsíc duben najel 2313 kilometrů.

Pro putovní Pohár rektora si letos za celoroční úsilí a výkony podané od září do dubna přišla Fakulta aplikovaných věd. Ta se zúčastnila všech devíti bodovaných individuálních i kolektivních disciplín a zvítězila tak s drtivým náskokem 165 bodů. Na druhém místě skončila Fakulta ekonomická (109 bodů) a na třetím Fakulta pedagogická (88 bodů).

Na závěr dne zahrály tři univerzitní kapely svůj repertoár - vystoupily kapely Trhánk, Bonnie a Broken.45. 

Příští Sportovní den ZČU se bude konat opět za rok v květnu. A tentokrát se na něj rektor ZČU Miroslav Lávička rozhodl vyhlásit rektorské volno. 


Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

16. 05. 2024