Vím přesně, kde jsem udělal chybu, říká olympionik Matěj Rampula z Fakulty aplikovaných věd

Sport Studium Studující

Nejen o olympiádě, tréninku, závodní atmosféře a dalších sportovních cílech vyprávěl student Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (FAV ZČU) a olympionik Matěj Rampula při setkání s děkanem fakulty Milošem Železným.

První olympijskou zkušenost má za sebou student oboru Softwarové a informační systémy Matěj Rampula. Matěj se věnuje střelbě z rychlopalné a vzduchové pistole. Na letošních olympijských hrách závodil v obou disciplínách, přičemž rychlopalná pistole je jeho dominantní disciplínou.

Bohužel se nezadařilo dle jeho představ: „Očekávání byla vyšší, než co se mi povedlo. Vím úplně přesně, proč jsem se netrefoval tak, jak jsem chtěl. Měl jsem špatný postoj,“ říká Matěj. Kdyby mohl zpětně udělat něco jinak, zaujal by lepší postoj, aby se vyvaroval chyby, která ho, jak sám říká, rozhodila. „Možná bych jel také mezi disciplínami trénovat domů, protože jsme v místě konání mohli trénovat méně, než jsme čekali,“ dodává. Děkan fakulty Miloš Železný Matějovi poděkoval za skvělou reprezentaci nejen ve sportovní oblasti, ale také za budování dobrého jména fakulty: „Jsme hrdí, když jsou takto nadaní sportovci našimi studujícími a velice rádi je podpoříme."

Matějovy závody se konaly v Châteauroux, tedy asi 300 kilometrů od Paříže. Úroveň a vybavení tamější střelnice jsou dle Matěje srovnatelné s plzeňskou střelnicí, kam student chodí trénovat.

I přes lehké zklamání z výsledku si talentovaný puškař olympiádu a její atmosféru užil. Na otázku, který zážitek nebo okamžik v něm nejvíce zarezonovaI, zmiňuje potlesk diváků po povedené položce: „Nejsme na diváky ve střelbě vůbec zvyklí a bylo to příjemné zpestření.“ V současné chvíli se Matěj Rampula soustředí na Akademické mistrovství světa, které se koná od 9. do 13. listopadu v indickém Dillí.

Galerie


Matěj Rampula. Foto: ČOV

Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

08. 10. 2024