Volejbalisté ZČU vyhráli, pohár ale původně převzal jiný tým

Sport Studující Úspěchy

Mužský volejbalový tým Západočeské univerzity v Plzni navštívil po nedávno odehraném zápase rektora ZČU Miroslava Lávičku. Volejbalisté s sebou přinesli i putovní pohár za první místo. Původně byl ale jako vítěz po zápase vyhlášen někdo jiný...

Rektor Západočeské univerzity (ZČU) Miroslav Lávička přivítal v úterý 9. října ve své kanceláři univerzitní mužský volejbalový tým v čele s trenérem Ondřejem Vodrážkou z katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní. Studenti totiž za sebou mají velmi úspěšnou sezónu. S rektorem se ale při té příležitosti podělili o poněkud kuriózní příběh:

„Šli jsme do finále, kde jsme tedy bohužel prohráli, ale nakonec se ukázalo, že hráč, který byl z brněnského týmu, neměl vůbec oficiálně hrát, jelikož byl předtím vyloučen ze školy. Jeho tým to věděl a šel s tím do finále. Dostali jsme tedy cenu za první místo, ale vyhlášeni jako vítězové byli oni. Hodilo to špatné světlo na celou soutěž," vysvětloval rektorovi jeden z hráčů za přitakávání ostatních. V univerzitním týmu totiž podle pravidel musejí být pouze studenti univerzity. Brněnský tým byl tedy nakonec diskvalifikován.

Rektor po pochopitelném údivu nad neobvyklou situací, která v Brně nastala, vyjádřil obecně radost z toho, že univerzitní ligy existují a pochválil tým za perfektní výsledky. „Líbí se mi i fakt, že složení sportovních týmů jde napříč fakultami univerzity, tak by to mělo být. Zajímavé je navíc to, že u volejbalu se ví přesně, kdy vznikl," dodal pro odlehčení rektor a s přítomnými se podělil i o další zajímavá fakta týkající se jejich oblíbeného sportu, jako je třeba jeho původní název mintonette. „Takže jste nemuseli být vítězi v rámci univerzitního volejbalového týmu, ale mintonettového," zakončil rektor s úsměvem.

V letošním roce vyhrál plzeňský tým 3. ročník Univerzitní volejbalové ligy (UVL). Do soutěže bývá zapojeno 18 - 20 univerzit a hraje se systémem čtyř turnajů během akademického roku, a to hned ve čtyřech skupinách. První dva týmy z každé skupiny pak postupují do finálového turnaje, kde se hraje o vítěze. Kluci postoupili do finálového turnaje i v prvních dvou letech (5. a 7. místo). Letošní ročník odehráli v nejlepší formě a finálový turnaj ovládli a zvítězili. Pro chlapce to byl velký úspěch, protože řada univerzitních týmů má ve svém středu extraligové hráče. Naší výhodou je, že většina kluků hraje tady spolu v Plzni za USK Plzeň a hrají 2. ligu, takže spolu trénují po celý rok. Kromě toho máme ještě jednou týdně společný trénink univerzitního týmu," popsal Ondřej Vodrážka a dodal, že v pondělí 14. října se hraje první turnaj nového ročníku UVL přímo v Plzni.

Zájemci o univerzitní volejbal a sport obecně z řad studentů Západočeské univerzity v Plzni najdou kontakty a potřebné informace na webu katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní.

Galerie


Celouniverzitní

Kateřina Dobrovolná

10. 10. 2024