Odborníci z FAV budou přednášet pro Air Force Office of Scientific Research a Princeton University

International Přednáška Spolupráce

Ondřej Straka a Jindřich Duník z katedry kybernetiky Fakulty aplikovaných věd (FAV) byli vybráni agenturou Air Force Office of Scientific Research (AFOSR), aby v rámci prestižního programu Window on Science (WoS) prezentovali své výzkumy.

Přednášky, na jejichž přednesení získali odborníci z Fakulty aplikovaných věd (FAV) grant, proběhnou 15. a 16. července 2024 v laboratořích Air Force Office of Scientific Research (AFOSR) v Arlingtonu a na Princeton University. Přednášet budou na téma Metody pro aktivní detekce poruch a Metody pro výpočet stabilní časové základny.

S Air Force Research Laboratory (AFRL) Fakulta aplikovaných věd spolupracuje již od roku 2010. “Na konferenci FUSION09 jsme se poprvé setkali s  Dr. Erikem Blaschem, který pracuje v US Air Force Research Lab. Od té doby jsme spolu v kontaktu a průběžně spolupracujeme na tématech jakými jsou např. odhad stavu, detekce poruch či informační fúze. Spolupráce vedla k více jak deseti časopiseckým nebo konferenčním článkům a jednomu projektu financovanému AFRL,” přibližuje počátky spolupráce Jindřich Duník.

Posláním AFOSR je objevovat, formovat, prosazovat a přenášet vysoce rizikový základní výzkum, který zásadně ovlivní budoucí vzdušné a kosmické síly. “Riziko základního výzkumu asi vždy spočívá v tom, že ne každý nápad či směr výzkumu vede ke kýženému cíli. Základní výzkum je však klíčový krok k aplikovanému výzkumu v jakékoli oblasti výzkumu AFRL, jako jsou například přehledové systémy vzdušného prostoru,” dodává Jindřich Duník.

WoS je jedna z dlouhodobých iniciativ AFOSR, jejímž smyslem je usnadnit technickou interakci v oblasti základního výzkumu prostřednictvím přímého kontaktu mezi významnými zahraničními výzkumníky a vědci a inženýry z AFRL.

Galerie


Druhý zleva Ondřej Straka, za ním Jindřich Duník.

Jindřich Duník.

Ondřej Straka.

Pamětní mince.

Fakulta aplikovaných věd

Fakulta aplikovaných věd

05. 06. 2024