Informatici z FAV připravují konferenci o počítačovém zpracování přirozeného jazyka

Od 27. do 31. srpna se v Praze uskuteční jubilejní 20. ročník mezinárodní konference Text, Speech and Dialogue - TSD 2017, kterou organizuje katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni společně s kolegy z Ústavu formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Hlavním tématem je počítačové zpracování přirozeného jazyka, které je jedním z klíčových oborů umělé inteligence.

Pro svoji neformálnost a rodinnou atmosféru je tato prestižní konference mezi vědci velmi oblíbená, mimo jiné i proto, že je už poněkolikáté pořádána jako satelitní konference zřejmě nejvýznamnějšího setkání expertů v oboru počítačového zpracování řeči - konference INTERSPEECH. Do Prahy letos přijede přes 80 účastníků z celého světa, kteří budou diskutovat například o syntaktické a sémantické analýze textů, rozpoznávání řeči, dialogových systémech, porozumění obsahu nebo strojovém překladu, který v praxi známe například ze služby Google Translator. Všech 56 akceptovaných vědeckých článků je uveřejněno ve sborníku, který vydalo nakladatelství Springer.

Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd ZČU v Plzni se s Fakultou informatiky Masarykovy univerzity v Brně pravidelně střídá v organizování konference TSD již od roku 1997. Ze skromných začátků se nám podařilo vypiplat akci, která se řadí mezi 30 nejvýznamnějších ve svém oboru," vysvětluje Kamil Ekštein z organizačního výboru.

Na konferenci přednese zvané přednášky pět významných odborníků z Velké Británie, Spojených států a České republiky.

Fakulta aplikovaných věd

Zuzana Majdišová

25. 08. 2017