Kanadští pěvci opět vystoupí v Divadle J. K. Tyla v Plzni

Výběr oblíbených árií, který zazní v podání pěvců Operního studia Univerzity Britské Kolumbie 18. února, si mohou studenti poslechnout za zvýhodněné vstupné 70 Kč. Zaměstnanci ZČU zaplatí polovinu z původní ceny vstupenky.

Naděje kanadské opery doprovodí operní orchestr DJKT pod taktovkou šéfdirigenta Norberta Baxy, který také pěvce do Plzně přivedl. Milovníci opery se mohou těšit například na árie z Bizetovy Carmen, Pucciniho Toscy, Mozartova Dona Giovanniho, Donizzetiho Nápoje lásky, ale například i na duet Milostné zvířátko ze Smetanovy Prodané nevěsty, zpívaný samozřejmě v originále.

Norbert Baxa je stálým hostem Operního studia UBC, se kterým během dlouholeté spolupráce nastudoval řadu titulů včetně české operní literatury. Pojí ho také dlouholeté přátelství s předsedkyní studia profesorkou Nancy Hermiston, nositelkou Řádu Kanady, která během své pěvecké kariéry účinkovala na mnoha prestižních scénách v USA, Kanadě a Evropě, mimo jiné v Carnegie Hall nebo v Norimberské opeře a několikrát zavítala i do Čech.  „Jezdím do České republiky už 25 let a o plzeňském divadle se vždy mluvilo jako o jedné z předních českých scén,“ uvádí.

O vysoké pěvecké úrovni studentů Operního studia UBC svědčí jejich úspěchy na mezinárodním poli. Například tenorista Philippe Castagner byl v roce 2002 zařazen do prestižního Lindermannova programu Metropolitní opery v New Yorku pro mladé umělce a ztvárnil zde roli Blázna v Bergově Vojckovi. Philippe také vystoupil během prvního koncertu Operního studia UBC v Plzni v roce 2016, pořádaného v rámci celosvětového turné ke 100. výročí založení univerzity. Zdejší divadlo ho okouzlilo a v současnosti zde pravidelně vystupuje jako Princ v Dvořákově Rusalce.  „V Plzni se cítím jako doma, jsou tu velmi přátelští lidé, kteří umějí žít. Musím přiznat, že na New York často nevzpomínám, tady a teď prožívám velmi šťastné období," říká pěvec.

Celouniverzitní

Hana PRAŽÁKOVÁ

18. 01. 2018