Výstava Afrika snů a skutečností po 70 letech dorazila do Káhiry

Dne 30. ledna 2018 byla na půdě českého velvyslanectví v Káhiře pod záštitou české ambasadorky v Egyptě Veroniky Kuchyňové Šmigolové otevřena výstava Afrika snů a skutečností po 70 letech, která je výsledkem spolupráce Fakulty ekonomické a Fakulty filozofické ZČU.

Výstavu, která byla součástí akce „Den s Tatrou“, otevřel proděkan pro vnější vztahy Fakulty ekonomické RNDr. Jiří Preis, Ph.D., jeden ze spoluautorů projektu výstavy. Tento projekt, připomínající výročí 70 let cesty dvojice Hanzelka - Zikmund do Afriky a dokumentující proměny, které se za sedm desetiletí na africkém kontinentu odehrávají, vznikl za významné podpory ZČU na jaře minulého roku. Poté, co byl ke zhlédnutí v prostorách univerzity, nyní putuje po místech, kudy projížděla slavná česká cestovatelská dvojice.

Happeningu v Káhiře, kde Zikmund s Hanzelkou prožili několik klíčových okamžiků na své cestě, se zúčastnili mimo pracovníků českého zastupitelského úřadu také zástupci společnosti TATRA Trucks, a.s., členové polské ambasády v Káhiře, egyptští studenti bohemistiky z káhirské univerzity a také stážisté z řad studentů ZČU, konkrétně z katedry blízkovýchodních studií na FF. Ti se nejen podíleli na organizování celé akce, ale také mohli s egyptskými studenty diskutovat na témata, která výstava akcentuje, jako jsou proměna společnosti v Evropě i v Africe, globalizace či environmentální výzvy současnosti.

Pokud se vše podaří zajistit, příští zastávkou výstavy by mohly být další české ambasády v severní Africe a pak již zastupitelské úřady v jihoafrické Pretorii a v Lusace, hlavním městě Zambie.


Foto: Jiří Preis, Adéla Kovačiková

Galerie


Celouniverzitní

RNDr. Jiří Preis, Ph.D.

05. 02. 2018