Fakulta filozofická pořádá mezinárodní afrikanistickou konferenci

Ve dnech 14. – 16. června se na Filozofické fakultě ZČU uskuteční 4th Biennial AEGIS CRG African History Conference. Konferenci pořádá Centrum afrických studií na katedře blízkovýchodních studií ve spolupráci s katedrou politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické.


Fakulta filozofická ZČU je členem mezinárodní asociace Africa-Europe Group on Interdisciplinary Studies (AEGIS), která je složena asi ze třiceti institutů z celé Evropy zabývajících se Afrikou. Každé dva roky se konají tematické konference.

Plzeňská filozofická fakulta byla vybrána jako hostitelská instituce konference zaměřené na nejnovější výzkum v oblasti afrických dějin. Od 14. do 16. června se tak na půdě Fakulty filozofické ZČU uskuteční čtvrté setkání nejvýznamnějších odborníků na sledovanou problematiku, včetně historiků, politologů, archeologů, antropologů a vědců zabývajících se přírodním prostředím. Předcházejícími pořadatelskými městy byly Durham a Lipsko, dalším bude Leiden.

Členství v AEGIS potvrzuje významné postavení Plzně jako jednoho z center výzkumu v oblasti afrických studií ve střední a východní Evropě. Na konferenci do Plzně přijedou špičkoví badatelé z celé Evropy, například z Německa, Belgie, Francie, Velké Británie či Itálie.

Konferenci organizují Jan Záhořík a Monika Baumanová z katedry blízkovýchodních studií a Linda Piknerová z katedry politologie a mezinárodních vztahů. Na přípravě se podílejí též studenti a doktorandi fakulty filozofické.

Fakulta filozofická

12. 06. 2018