Galerie Ladislava Sutnara představuje oceněné absolventské práce

Výběr nejlepších bakalářských a diplomových prací absolventů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara je v centru Plzně k vidění do 18. srpna.
Špička ledovce je tradiční prezentací bakalářských a diplomových prací oceněných Cenou děkana za diplomovou práci a Čestným uznáním děkana v případě bakalářských prací, a to pro svou originální myšlenku a vynikající zpracování. V prostoru galerie jsou zastoupeny téměř všechny ateliéry.

Návštěvník může letos obdivovat luxusní pánskou kolekci Pavla Dobrovolného, která je pohodlná a praktická a zároveň opěvuje krejčovské řemeslo a doplňky z kvalitních materiálů. Dále je k vidění soubor plakátů s edukačním přesahem na téma Odsun německého obyvatelstva 1945 od Jiřího Císlera či digitální komiks s tématem Továrna na umění, který zpracovávala Lucie Dynterová. Komiks pojala formou hry s nevtíravým prvkem vstupu do světa umění. Bakalářská práce Zdeňky Kudrnové pak monumentálně ztvárňuje japonskou pohádku „Urašima“. Podivuhodné a v závěru nešťastné putování mladého japonského rybáře za štěstím podtrhují obrovité detaily podmořské fauny a flóry. Svou morbiditou umocňují zvláštnost celého příběhu.

Působivé jsou rovněž malby-sochy z polystyrenu od Terezy Liškové z ateliéru malba, na výstavě jsou i šperky od studenta Marka Hrehy, jenž se ve své bakalářské práci zabývá architekturou budovy fakulty s odhalenými technickými prvky. Student si vybral různé detaily a do výsledných broží a objektů je zapracoval.

Všechna díla popisuje fakulta na svém webu.

Návštěva výstavy se pro vás jistě stane příjemným zpestřením letních dní, a zakončit ji můžete v prostředí nově otevřené zahrádky univerzitní kavárny Družba, s níž galerie sousedí.


Fotoreport z vernisáže: Linda Kratochvílová.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

26. 07. 2018