Strojírenství má smysl, říká studentka ZČU. V Temelíně z ní udělali krále

Třiadvacetiletá Eva Berková z Kladrub má za sebou čtyři roky studia na katedře energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU v Plzni. Získala bakalářský titul a věří, že po nadcházejícím roce navazujícího studia bude mít také titul inženýra. Energetika jí učarovala. O oboru vypráví stejně nadšeně jako o letošní dvoutýdenní stáži v jaderné elektrárně Temelín, kam se jen tak někdo nedostane. Ona ale úspěšně zvládla i závěrečný test, získala diplom a stala se jejím králem. „Králem asi proto, že holky tam často nevidí,“ usmívá se.

Jak se člověk dostane ke studiu energetických strojů a zařízení? Máte v rodině někoho z oboru?

Vůbec, bratr studuje ekonomii a já jsem se na katedru, konkrétně na obor Stavba energetických strojů a zařízení, dala, neboť v něm vidím velký potenciál.

Myslíte pracovní příležitost?

Ano, jistotu zaměstnání, hlavně tady v Plzni. Vlastně už dva roky pracuji při studiu v Doosan Škoda Power jako trainee - Tepelné výpočty a servis výměníků v oddělení Kondenzace a regenerace.

Skloubit práci a studium, jde to vůbec nějak rozumně?

Někdy je to náročné, ale dá se to stíhat. Přece jenom je Doosan Škoda Power kousek od školy a pro studenty tam mají úžasně nastavený program. V rámci programu pro studenty máme možnost získat stipendium a chodit na kurzy angličtiny, které platí firma. Velkou výhodou je volná pracovní doba. To znamená, že pokud zrovna musím dělat doma semestrální práce a podobně, nevadí to. Někdy pracuji dva až tři dny v týdnu, někdy jenom jeden den.

Vychází vám vstříc i univerzita?

Je to určitě oboustranné. Katedra má zájem na tom, abychom získávali praxi v oboru a udržovali kontakty se zaměstnavateli. V ročníku nás je na oboru Stavba energetických strojů a zařízení  osm a téměř všichni již při studiu pracujeme v Doosan Škoda Power.

Osm je podle vás málo. Když porovnáte vaši katedru s ostatními, je to opravdu takový rozdíl?

Je, na naši katedru chodí každoročně nejméně studentů, protože se říká, že studium je těžké a studenti si raději vyberou něco jednoduššího. Ale pak se zase najdou studenti, kteří vyhledávají výzvy a dají se právě na energetiku.

A to jste třeba vy.

Mně se energetika líbí, mám k ní vztah.

Že je studium těžké, si tedy nemyslíte.

Nemyslím, jde o to, jak se k tomu člověk postaví. Navíc přednášející i cvičící nám vycházejí vstříc, jejich přístup je pohodový a hodně osobní, což je dáno také tím, kolik nás je.

Jste jediná dívka v ročníku?

Ještě je tam jedna, ale ta vycestovala na Erasmus.

A Kateřina Vašíčková, která s vámi byla v Temelíně a skončila na druhém místě?

Ta je mladší než já. Teď má teprve po druhém ročníku bakalářského studia, ale energetika ji baví stejně jako mě.

Na stáži v Temelíně jste byla poprvé?

Ono se tam ani víckrát nemůže, každý student jen jednou. Byla to ale určitě skvělá zkušenost, všem doporučuji. Navíc díky tomu, že jsem jela až ve čtvrtém ročníku, jsem si dokázala spoustu věcí spojit. Bylo to úžasné, člověk jadernou elektrárnu zblízka jen tak nevidí. Třeba v Doosan Škoda Power se vyrábějí turbíny, ale elektrárenský režim je něco jiného.

I když byla zrovna odstávka?

Tím to právě bylo lepší! Vzali nás i do strojovny, která byla v provozu, odstavený blok byl ale mnohem zajímavější. Bylo tam toho více k vidění. Je super, když se o něčem učíte a pak to vidíte i v praxi. Ale dostat se tam nebylo vůbec jednoduché.

Proč?

Všichni jsme napřed museli projít psychodiagnostikou. Trvala čtyři hodiny a byla hodně náročná, asi ze stovky přihlášených jich nakonec vybrali třicet pět. Právě kvůli těmto testům je pro studenty lepší hlásit se už ve druhém nebo ve třetím ročníku. Kdyby neuspěli, mohou to za rok zkusit znovu.

O tom, co chcete dělat po škole, máte jasno. Co byste ale řekla budoucím studentům, kteří do Plzně možná přijdou po vás – proč by si měli vybrat Fakultu strojní ZČU v Plzni?

V první řadě si myslím, že studovat strojírenství má smysl. Studentů je málo a těch, kteří školu dokončí, ještě méně, ale když to člověk zvládne, má dobrý pocit, že může jít vlastně kamkoliv a dveře na trhu práce má otevřené. Že je velká poptávka, pociťujeme už jako studenti.

Galerie


Fakulta strojní

Pavel KORELUS

16. 08. 2018