Výstava v knihovně přibližuje osudy židovských uprchlíků z arabských zemí

Panely jsou v hale v areálu na Borech k vidění do 2. listopadu.

 „Mohli jsme se posledním pohledem rozloučit se zemí, kde jsme vyrostli a žili. Země, kterou jsme měli opustit, vyvolávala v mé mysli vír myšlenek. Milovali jsme Irák více než mnozí Iráčané,“ vzpomíná Maurice Shohet, jehož příběh představuje aktuální výstava v Univerzitní knihovně v kampusu ZČU. Pod názvem Židovští uprchlíci z arabských zemí upozorňuje na aktuální otázku migrace a zároveň může mnohé překvapit.

„Výstava se zabývá migrací z arabských zemí. Je to trochu kapitola, která není úplně známá, protože ve vztahu migrace k Izraeli je spíš známá ta migrace z Evropy, která byla nejdříve řekněme ideologická, ať už se bavíme o migrantech z osmdesátých let 19. století, nebo o zhruba čtyřech vlnách, které proběhly od začátku 20. století do druhé světové války,“ říká za organizátory z Fakulty právnické Tomáš Pezl.

V knihovně jsou tedy k vidění panely, jež na židovské uprchlíky nahlížejí z pohledu mezinárodního postavení, hospodářského života, vzdělávání, sportu, kultury i náboženství. Texty a fotografie rovněž mapují formování státu Izrael a integraci arabských židů. To vše rámují osobní příběhy, jakým je například osud Reginy Bublil Waldman, které bylo devatenáct let, když vypukla Šestidenní válka mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy, a kterou u sebe doma ukrýval britský inženýr – křesťan. Rodina ženy pocházející z Libye se pak dostala do Říma, kde žije dodnes.

Výstava, jejíž vernisáže se zúčastnila i zástupkyně velvyslanectví Izraele v ČR Irit Amitai, prorektor ZČU pro rozvoj a vnější vztahy Vladimír Duchek, proděkanka Fakulty právnické Monika Forejtová a další, potrvá do 2. listopadu.

Galerie


Univerzitní knihovna

Pavel KORELUS

04. 10. 2018