Univerzita vysadí Strom svobody

Lípa srdčitá bude připomínat sté výročí Československa.

Na podnět Fakulty filozofické se také Západočeská univerzita připojí k projektu Stromy svobody 1918 – 2018 a oslaví sté výročí vzniku Československa vysazením lípy srdčité.

Na slavnostní sázení stromu jsou všichni zváni 24. října ve 12.30 hodin do areálu kampusu ZČU na Borech. Strom pak bude růst v prostoru mezi budovou Fakulty strojní a menzou, poblíž sakury, již 15. října vysadili coby Strom Olgy Havlové zástupci ZČU a Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Výsadby lípy srdčité se zúčastní rektor ZČU Miroslav Holeček a další představitelé univerzity.

„Před sto lety lidé sázeli stromy symbolizující nově založenou republiku, dnes si vysazením stromu chceme připomenout ideje, na nichž byla založena, a zdůraznit význam hodnot, jako je svoboda, demokracie, ale také úcta k druhému a samozřejmě význam výchovy a vzdělání,“ říká rektor ZČU. Během slavnostní události zazní jeden z tří trojhlasých ženských sborů Bedřicha Smetany a lidové písně v podání Dívčího akademického sboru Fakulty pedagogické ZČU.

Roční kampaň Stromy svobody 1918 – 2018 spustila u příležitosti letošního výročí Nadace Partnerství. Její zástupci s pomocí veřejnosti nejen hledají stromy vysazené v roce 1918 a jejich majitele motivují, aby je nechali prohlásit za památné, ale také jim pomáhají získat finance na jejich ošetření. V neposlední řadě také vyzývají k výsadbě nových stromů. Všechny stromy, které se zatím podařilo najít či které se budou vysazovat, jsou k vidění na interaktivní mapě České republiky.

Fakulta filozofická

Pavel KORELUS

19. 10. 2018