Mise družice VZLUSAT-1 trvá 500 dní

Spolupráce Úspěchy Věda

Česká nanodružice VZLUSAT-1, která se Zemí komunikuje díky Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni, byla v pondělí 5. listopadu 500 dní na orbitě.

Shromažďovat data pro výzkum zemské radiace a ověřovat vlastnosti nových českých kompozitů pro kosmické použití, to jsou dva hlavní úkoly české nanodružice VZLUSAT-1. Vědci ji do vesmíru vyslali 23. června 2017, 2. srpna ji uvedli do plného provozu a letošní pondělí 5. listopadu bylo jubilejním pětistým dnem její mise.

Satelit se pohybuje rychlostí 7610 metrů za sekundu ve výšce 500 kilometrů a Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) ho vyvinul ve spolupráci s českými společnostmi a univerzitami. Podíl Západočeské univerzity je důležitý – díky Fakultě elektrotechnické a stanici PilsenCUBE na její střeše mohou vědci nejen přijímat nasbíraná data, ale také družici zadávat povely.

„Mise nám pomohla ověřit si celou řadu postupů, které nyní můžeme rozvíjet na dalších, pokročilejších projektech. 500 dní na orbitě rovněž znamená, že družice prokázala nadprůměrnou životnost v rámci své kategorie,“ říká Vladimír Dániel z VZLÚ. „Co se týče samotných přístrojů, družice VZLUSAT-1 prokázala, že dokáže provádět měření na stejné úrovni, jako mnohem větší a nákladnější satelity, v tom patří naše mise ke světové špičce. Navíc testované kompozitní materiály k odstínění radiace od české firmy 5M prokázaly velmi dobré vlastnosti,“ dodává.

Družice nese na palubě miniaturizovaný rentgenový dalekohled, přístroj FIPEX pro měření koncentrace kyslíku v atmosféře a rovněž testuje nově vyvinutý radiační štít z kompozitního materiálu. Má také vlastní webovou stránku. Web, na kterém lze sledovat všechna aktuální data, provozuje i plzeňská stanice.

VZLUSAT-1 vznikla ve spolupráci VZLÚ s Rigaku Innovative Technologies Europe, HVM PLASMA, ÚTEF ČVUT, 5M, TTS, Innovative Sensor Technology a FEL ZČU.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

06. 11. 2018