Národní cena za studentský design byla poprvé udělena v Plzni

Studující Univerzita Úspěchy

V předvečer mezinárodního dne studentstva byly v kreativní zóně DEPO2015 předány ceny za studentský design. Slavnostní ceremoniál se konal za přítomnosti nově zvoleného primátora města Plzně Martina Baxy, ředitele DEPO2015 Jiřího Suchánka, zástupců vedení vysokých uměleckých škol a významných představitelů uměleckých institucí.

Vyhlašovatelem letošního ročníku soutěže byli Design Cabinet CZ, nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a DEPO2015. Zahraničním partnerem pak Slovenské centrum dizajnu.

Do letošního dvacátého osmého ročníku se přihlásilo 91 autorů s 95 pracemi, z 8 univerzit a 8 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty: vysokoškolská porota byla složena z pedagogů vysokých škol a univerzit, středoškolská porota složená z pedagogů středních a vyšších odborných škol a národní porota byla složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a nejlepších profesionálních designérů ČR. Celkem hodnotilo studentské práce 28 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, grafických designérů, expertů a kurátorů designu.

Poroty nominovaly v několikakolovém hodnocení k ocenění 44 prací. Jedna získala Národní cenu za studentský design 2018 * Grand, jedna Národní cenu za studentský design 2018 * JUNIOR, pět ocenění Excelentní studentský design 2018 a dvanáct cenu Dobrý studentský design 2018. Práce všech studentů nominovaných na NCSD jsou k vidění na výstavě Nový (z)boží! / New G(o)od v Klempírně DEPO2015 do 25. listopadu 2018.

Národní cena za studentský design byla poprvé vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design. V roce 2012 se soutěž stala mezinárodní. Další změna nastala v roce 2014, kdy se rozdělila na dvě části – na obory patřící pod oblast vizuální komunikace a oblast produktového designu. Soutěží nezávisle na sobě v bienálovém rytmu. Rok 2018 patřil pracím v široké škále vizuální komunikace. V roce 2019 budou soutěžit studentské práce v oborech produktového designu.

Vítězkou hlavní Národní ceny za studentský design 2018 * GRAND se stala Markéta Oličová z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem s prací Hmatové písmo a piktogramy Tactus Type. „Mezinárodní porota ocenila originální koncept projektu a promyšlenou realizaci hmatového orientačního systému. Ocenila rovněž pochopení role designéra, který je „in action“, pomáhá a angažuje se tam, kde se dosud málokdo angažoval,“ soudí Iva Knobloch, mezinárodní členka poroty.

Národní cenu za studentský design 2018 *JUNIOR získala Denisa Váňová ze střední „umprumky“ v Ústí nad Orlicí s prací Katalog k výstavě vlastních prací Srůst, kde zkoumá tenkou hranici mezi člověkem a technikou, která jej v rostoucí míře obklopuje.

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara posbírali v Národní ceně za studentský design řadu dalších ocenění. Jednou z držitelek Excelentního designu se stala Soňa Juríková za svůj projekt knihy Slabikář. „Učebnice je hravá, kreativní a přátelská. Je to nejhezčí slabikář, který jsem kdy viděl. Doporučuji ho zpracovat i pro mobilní aplikaci,“ myslí si designér Pavel Štastný. Kniha získala také Cenu nakladatelství Albatros Media. Podle akademické sochařky a zároveň vedoucí výtvarné redaktorky Albatrosu Alexandry Horové je to atraktivní kniha, dokonale naplňující současné trendy. Soňa Juríková získala se svojí prací dále CENU UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉHO MUSEA V PRAZE, CENU NAKLADATELSKÉHO DOMU ALBATROS MEDIA a také CENU STUDIA DESIGN ATAK.

Další oceněnou byla studentka FDULS Václava Podhráská, jejíž autorská ilustrovaná kniha Tajemný svět jeskyní oslovila také Nakladatelství Albatros Media.

Celkem z dvanácti udělených cen Dobrý design si jich pět odnesli naši studenti Anna Eštoková (Plzeňský architektonický manuál), Ilona Horníčková (Knížky o písmu), Zuzana Votrubcová (Průvodce sazbou v Adobe InDesign we trust), Martina Scholleová & Martin Kadlec (100 let češství - černý humor) a Kristýna Gregorová (Desková hra a nástěnná časová osa #100letí!).

Soutěž a výstava mohly proběhnout díky finanční podpoře firem Grund, a.s., Domu bytové kultury Praha a. s. a nadace Jablotron a materiálové podpoře firem Česká centra, Elton hodinářská, a.s., ATAK Design, IKEA ČR, s. r.o., Albatros Media a. s., Tescoma s. r. o., Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a DEPO2015.

Grafický vizuální styl soutěže a katalogu vytvořil student Jakub Heyduk z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Letošní prestižní ocenění vítězných prací má podobu objektu (materiál dřevo, Multiplex a plátkové zlato), který znázorňuje tři schody, symbol cesty, hledání a postupného nalézání cíle, až k samotnému vrcholu. Tvarově vychází z hmotné formy krychle, základního stavebního kamene, který symbolizuje společnou stavbu všech možných děl. Poslední schod, coby symbol úspěšně dosaženého cíle, je pozlacen plátkovým zlatem. Autorem designu je renomovaný designér a pedagog Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara doc. M.A. Petr Vogel.

Více o Národní ceně za studentský design čtěte zde


Galerie


NCSD Grand - Markéta Oličová

NCSD Junior - Denisa Váňová

Excelentní design - Soňa Juríková

Zvláštní cena - Václava Podhráská

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

19. 11. 2018