Student Fakulty filozofické získal Cenu republiky Peru 2018

Studující Úspěchy

Osmý ročník soutěže pro středoškoláky a vysokoškoláky vyvrcholil obřadem na plzeňské radnici.
Obřadní síň plzeňské radnice hostila v úterý 27. listopadu osmý ročník vyhlašování Cen republiky Peru. Soutěž, určená pro studenty středních škol Plzeňského kraje a pro studenty Západočeské univerzity v Plzni, má rozšiřovat povědomí o peruánské kultuře.

Tématem letošního ročníku byl Odkaz a význam zásluh maršála Ramóna Castilla (1797 – 1867), vojáka, politika a prezidenta Peru, na kterého se vzpomíná jako na pokrokovou osobnost. Jeho hlavními politickými a sociálními reformami bylo zrušení poplatků indiánům a osvobození otroků afrického původu. Dále zrušil trest smrti, vyhlásil zákon svobody tisku, podnítil rozvoj peruánské Amazonie...

Do soutěže se tentokrát přihlásilo deset studentů z Gymnázia Luďka Pika, Církevního gymnázia Plzeň a ze Západočeské univerzity v Plzni. Středoškolskou kategorii vyhrála práce Jana Pěnkavy z Gymnázia Luďka Pika, cenu za nejlepší vysokoškolskou práci si odnesl Daniel Krejčí z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Ostatní účastníci obdrželi diplom.

Ocenění studentům předávala velvyslankyně J. E. Liliana de Olarte de Torres Muga. Pochválila je za velmi pečlivé a hluboké zpracování zadaného tématu a ve svém projevu připomněla, že vyhlášení Ceny republiky Peru souvisí vždy se slavnou událostí, osobností či geografickou zajímavostí republiky Peru.

Foto: město Plzeň


Galerie


Vítězové Jan Pěnkava (vlevo) a Daniel Krejčí (vpravo).

Fakulta filozofická

Pavel KORELUS

30. 11. 2018