Filmaři animují, animátoři filmují

Spolupráce Studující Úspěchy

Středověk žít a zažít – s trochou nadsázky bychom takto mohli shrnout podstatu spolupráce mezi studenty ateliéru animovaná a interaktivní tvorba na SUTNARCE a německými studenty mediálních studií z OTH Amberg ve společném projektu, kde jde o rozvoj filmové a animované tvorby či spíše jejich vzájemnou ochutnávku, a práci na společném dílu v mezinárodních týmech. To vše na pozadí romantických kulis Historického parku Bärnau – Tachov.

V současnosti začíná třetí semestr této experimentální spolupráce, v níž již vznikla řada zajímavých děl – na poli videa/filmu a animace. Přes počáteční komplikace, které jsme museli překonávat, k vyjasnění si očekávání na obou stranách a také vzájemného pochopení toho, co obnáší práce animátora, a co práce s kamerou, zvukem a dalšími filmovými technikami, se můžeme pochlubit sérií čtyř krátkých reklamních spotů, které vznikly vždy spoluprací jednoho studenta mediálních studií a jednoho studenta z ateliéru animovaná a interaktivní tvorba, jenž vede profesor Jiří Barta.

"V procesu tvorby se obě strany pod vedením pedagogů učí pracovat s kamerou, zvládat základní techniky střihu a práce se zvukem, studenti mediálních studií si pak osahávají a zkouší různé animační techniky. Výsledkem je společné dílo, které originálním způsobem propojuje video/film a animaci," popisuje pedagog Vojtěch Domlátil.

V současné době se rozbíhá další semestr společných workshopů v Německu i v Čechách. Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Opět zavítají do Bärnau, kde se od 29. do 31. března nechají inspirovat historií a životem ve středověku. Vzniknout by měly poutavé a různorodé portréty života středověkých řemeslníků – kameníka, tesaře a kováře, doplněné o hravé animace, ale i oživlé historické ilustrace. Další workshop poté proběhne na SUTNARCE od 24. do 26. května.

Zmiňované studentské práce – krátké reklamní spoty si můžete pustit zde.

Projekt „Zvýšení kompetencí v oblasti filmové a animované tvorby" je finančně podpořen z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko (Cíl EÚS 2014 – 2020). Partneři projektu: Výstavy na cestách, z.s., Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, bavorský spolek Bohéme Bayerisch-Böhmischer Kulturverein in Amberg e V., Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Zdeňka Kučerová

28. 03. 2019