Podpořme rodinu našeho kolegy, vyzývají zaměstnanci ZČU

Zaměstnanci

O lidském osudu často rozhoduje okamžik, vteřina, v níž se něco zvrtne a najednou se život převrátí vzhůru nohama. Něco podobného potkalo před šesti lety rodinu Úblových, když se krátce po narození jejich syna Nicolase dozvěděli, že u něj došlo k poruše známé jako hydrocefalus. Tatínek Nicolase pracuje na Západočeské univerzitě a jeho kolegové se rozhodli, že nebudou jen tak přihlížet.

K poškození mozku, při němž dochází k abnormálnímu hromadění mozkomíšního moku v mozkových komorách, došlo u Nicolase vlivem chybně vedeného porodu. To, že vina nebyla na straně rodičů, však nic nemění na skutečnosti, že od toho okamžiku nabral jejich život směr, jaký by si do té doby jen těžko dovedli představit.

Následovaly dvě operace, při nichž lékaři zavedli Nicolasovi spojku odvádějící přebytečný mozkomíšní mok do dutiny břišní. Na základě provedených vyšetření přišlo další zjištění, totiž že Nicolas má syndrom Dandy-Walker – vzácné onemocnění, které postihuje vývoj mozku a způsobuje jeho deformace. V důsledku toho nastávají problémy s pohybem, koordinací i intelektem dítěte. Právě fyzické omezení je výrazné i u Nicolase – má ochrnutou celou pravou polovinu těla.

Od tří let se z důvodu poškození mozku začal Nicolas potýkat také s častými nočními epileptickými záchvaty a s přibývajícím věkem se více projevuje i porucha pozornosti a řeči (smíšená vývojová dysfázie) a mentální retardace.

Svůj život Nicolas tráví z velké části v nemocnicích nebo na rehabilitačních pobytech, kde intenzivně procvičuje, co je potřeba, a podstupuje nejrůznější terapie. Pro rodinu to kromě jiného znamená velké finanční náklady. Jen pro představu – jedna hodinová terapie vyjde na pět tisíc korun a zdravotní pojišťovna se na financování nijak nepodílí.

Ve svých šesti letech má za sebou Nicolas pět operací. V loňském roce mimo jiné absolvoval ortopedickou operaci pravé nohy, v blízké době ho čeká odstranění nosních mandlí a další operace nohy.

„Nikdo z nás si neumí ani představit, co všechno musí rodina řešit. Jedna operace za druhou, rehabilitace, celková péče o syna... Radek Úbl je náš kolega, říkali jsme si, že bychom mu měli nějak pomoct,“ říká Michal Michl, vedoucí Investic na úseku Provoz a služby, který se společně se svojí kolegyní Martinou Větrovskou rozhodl rodině pomoci. Radek Úbl, tatínek malého Nicolase, pracuje na Západočeské univerzitě právě na úseku Provoz a služby. Protože veškerá péče o Nicolase i pomůcky, které potřebuje, jsou velmi finančně náročné a zdravotní pojišťovna prakticky na nic z toho nepřispívá, musí se rodiče snažit získat peníze všemi možnými způsoby.

Po operacích, které letos Nicolase čekají, bude potřebovat nový kočárek, protože z toho, který má, už vyrostl. Speciální kočárek, který doporučil rehabilitační lékař i neurolog, vyjde na 60 869 korun a ani z malé části ho nehradí zdravotní pojišťovna. Michal Michl a Martina Větrovská proto vyzývají své kolegy: „Pojďme přispět. Každá koruna je užitečná a bude využita na potřebnou věc.“ Dodávají, že v podobné situaci jako rodina Úblových se může ocitnout kdokoliv. Přispět libovolnou částkou je to nejmenší, co člověk pro druhého může udělat.

Pro pomoc Nicolasovi rodina založila spolek Bojovník Nicolas s transparentním účtem 2401441762/2010, na který mohou dárci posílat své příspěvky.

Všechny informace jsou zveřejněné na webových stránkách spolku Bojovník Nicolas a také na FB profilu.

Pojďme společně nastřádat malému Nicolasovi na kočárek. Je pro něj moc důležitý.

Vaše příspěvky posílejte na výše uvedený účet do konce června. Platbu označte variabilním symbolem 30062019 a do poznámky uveďte KOČÁREK.

Pohyb na transparentním účtu lze sledovat na webu Fio banky.

Předem za jakoukoliv finanční pomoc děkujeme.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

02. 05. 2019