Tým ZČU Western Stars přivezl z Milána sérii medailí a celkové druhé místo

Sport Studující Úspěchy

Od 25. do 28. dubna se v Miláně konal již 19. mezinárodní meziuniverzitní turnaj EuroMilano 2019. Sportovci ZČU Western Stars Pilsen se v něm představili ve futsalu, volejbalu, plážovém volejbalu a tenise. Z Itálie přivezli celou sérii cenných kovů.

Turnaj v Miláně probíhal od začátku ve vynikající atmosféře, která sportovce pod vedením sportovního šéfa Western Stars Petra Košika motivovala k mimořádným výkonům. „Týmy postupně budujeme už třetí sezónu. Noví studenti, kteří přišli na ZČU studovat také díky programu Western Stars, výborně zapadli a dnes jsou oporami s mezinárodními zkušenostmi. Věříme, že do nového akademického roku nastoupí ke studiu další kvalitní posily, z nichž vybereme týmy pro již páté meziuniverzitní mistrovství světa. To se bude konat v listopadu v nádherném historickém chorvatském městě Pula,“ říká Košik.

Ve vynikající formě se představili tenisté. Tereza Polanská dotáhla svoji bezchybnou jízdu ženskou tenisovou soutěží do zlatého konce, když po suverénním vítězství v základní skupině v semifinále porazila Aline Challitu (American University of Beirut) a ve finále si pak hladce poradila i se Silvií Tarricone (La Statale Milano). Zlatou tečku ve svém čtvrtém mezinárodním reprezentačním vystoupení napsal i tenista David Kalaš, který rovněž po bezproblémovém postupu ze své skupiny nejprve porazil ve čtvrtfinále slovenského reprezentanta Petera Dostála, v semifinále Marca Boustanyho z American University of Beirut a ve finále druhého reprezentanta této univerzity Karima Altayara. David Kalaš k tomu dodává: „Jsem rád, že se mi to konečně povedlo a pro naši univerzitu jsem získal zlato. Turnaj mi sedl a také atmosféra byla výborná. Za tuhle medaili jsem opravdu šťastný.“

Futsalisté tradičně patří k favoritům soutěží. Suverénně ovládli základní skupinu a ve čtvrtfinále porazili po taktické bitvě AUGent. Poté si v semifinále poradili i s výborně technicky vybavenými hráči univerzity Al Zawia a až ve finále nestačili na tým University of Belgrade s několika srbskými reprezentanty v sestavě. Přesto se jim podařilo vylepšit loňskou bronzovou příčku a získat druhé místo, které je v této konkurenci vynikajícím úspěchem.

Stříbrné volejbalistky z Barcelony vstoupily do vyřazovacích bojů po dvou vítězstvích a dvou porážkách v těžké základní skupině. Ve čtvrtfinále porazily hráčky VŠE Praha, v semifinále pak sice podlehly stejně jako v základní skupině pozdějším vítězkám z University of Prihstina, v souboji o třetí místo však dokázaly zabojovat a oplatily týmu EGGU Moskva porážku ze skupiny a oslavili zasloužený bronz.

Úspěch ještě umocnily Karolína Paulová s Danielou Urešovou, které dokázaly ovládnout soutěž v plážovém volejbalu, Aneta Berková s Karolínou Valtovou navíc v této soutěži přidaly neméně skvělé třetí místo.

„Jsem ráda, že na svém posledním turnaji v barvách ZČU jsem získala medaili,“ říká volejbalistka Andrea Mrvová, která plánuje završit studium v tomto akademickém roce. „Moc nám pomohli diváci. Hlavně naši kluci dokázali pobláznit celou halu, a přestože Rusové bučeli při každém našem podání, fanoušci nás hnali za vítězstvím v tie-breaku a ziskem medaile. Nikdo nechce být bramborový a my jsme rozhodně úspěch chtěli. Byla to úžasná příležitost reprezentovat ZČU a být členkou týmu Western Stars. Za to bych chtěla všem poděkovat a zvlášť Petru Košikovi, který dokázal tým postavit a přivést k těmto úspěchům,“ dodává Mrvová.

Nejtěžší pozici měli před vyřazovacími boji naši volejbalisté. Přestože jejich herní projev nevypadal vůbec špatně, ve třech vyrovnaných zápasech bohužel v základní skupině výsledkově neuspěli a ve čtvrtfinále i přes parádní výkon podlehli vítězi své základní skupiny a pozdějšímu vítězi celé soutěže univerzitě AUGent. I tak jim za předvedenou hru patří velké uznání. Na mírné zklamání navíc dali zapomenout Jan Nový a Marek Burian, kteří pro naši univerzitu získali druhé místo v plážovém volejbalu.

„Volejbalisty jsme chtěli vyzkoušet a dát jim příležitost,“ hodnotí jejich vystoupení Košik. „Kluci rozhodně nezklamali. Všechna jejich utkání byla vyrovnaná. Tým se musí více sehrát a zvyknout si na rytmus mezinárodních turnajů, kde se hraje na dva vítězné sety do 21 bodů a tie-break do 15. Chtěl bych tým lehce pozměnit a doplnit tak, abychom na podzim v Pule už byli úspěšnější.“

Celkově se sportovcům Western Stars, o které po celou dobu pečovaly fyzioterapeutky Bára Zbranková (FZS) a Andrea Nárožná (FPE), turnaj vydařil a tým ZČU sklidil na mezinárodní scéně uznání, když jen těsně nestačil v celkovém hodnocení univerzit na belgický AU Gent. Na mítinku sportovních ředitelů a trenérů ihned po skončení turnaje byla Západočeská univerzita a její sportovní program zaslouženě oceněny, a to i z úst několika rektorů, děkanů, ale také diplomatů a konzulů, kteří přijeli povzbudit své týmy.

Se sportovci Western Stars se budete moci setkat již 22. května na akci Western Stars Day, která se koná v kampusu ZČU. Dozvíte se více o univerzitní reprezentaci, vyzkoušíte si tradiční bubble fotbal a užijete si soutěže a občerstvení během celodenního zábavného programu, který pro vás připravili studenti Centra tělesné výchovy a sportu a členové Western Stars.

Galerie


Fakulta pedagogická

Radek Švec

02. 05. 2019