Renáta Fučíková je nominována na Uměleckou cenu města Plzně

Univerzita Úspěchy Zaměstnanci

Návrh na prestižní ocenění umělců a mecenášů schválili v pondělí radní města Plzně. Fakulta designu a umění bodovala i vloni.

Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let by při vyhlašování Umělecké ceny města Plzně za rok 2018 mohla získat Renáta Fučíková. Akademická malířka vyučuje na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, kde rovněž vede ateliér Mediální a didaktické ilustrace, a právě práce se studenty vynesla Renátě Fučíkové nominaci. Řeč je o úspěšném projektu Dobrých 100„Pod jejím vedením a ve spolupráci s historičkou Lenkou Křížovou vytvořilo celkem 46 studentů ateliéru Mediální a didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni na 102 ilustrací pro pozitivní mapu sta let republiky. Finální produkty jsou encyklopedie a jedinečný soubor vzdělávacích karet," zdůvodnila nominaci náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Obrazová publikace Dobrých 100 nabízí na více než dvou stovkách stran výběr událostí, vynálezů, děl, ale i věcí každodenní potřeby, které měly a mnohdy stále mají na Českou republiku pozitivní dopad. Za mimořádné výkony v tvůrčí činnosti ZČU získala Renáta Fučíková už vloni čestné uznání, které jí rektor ZČU Miroslav Holeček udělil při slavnostním zasedání Vědecké rady ZČU.

Návrhy na udělení Umělecké ceny města Plzně předkládají fyzické či právnické osoby, poté se jimi zabývá porota. Když nominace odsouhlasili radní, zbývá jen, aby návrhy schválili zastupitelé. Letos město cenu udělí ve všech pěti kategoriích, přičemž kromě Renáty Fučíkové jsou na ni nominováni herec Divadla J. K. Tyla Jozef Hruškoci v kategorii Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let, dále umělecký šéf a režisér Divadla Alfa Tomáš Dvořák v kategorii Cena za celoživotní dílomanželé Touschkovi v kategorii Společnost přátelská umění a kultuře / Mecenáš(ka) plzeňské kultury a také Markéta Formanová, organizátorka projektu Vilém Heckel 100, v kategorii Cena za významnou kulturní událost

Dodejme, že Fakulta umění a designu Ladislava Sutnara byla vidět i při vyhlašování loňského ročníku Umělecké ceny města Plzně za rok 2017, kdy cenu Společnost přátelská umění a kultuře/Mecenáš(ka) plzeňské kultury získal Radoslav L. Sutnar, syn Ladislava Sutnara, který daroval městu Plzni a Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU řadu děl svého otce. Umožnil tak zřízení stálé expozice světoznámého designéra a malíře v jeho rodném městě.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Pavel KORELUS

21. 05. 2019