Začala dlouhá uzavírka Kaplířovy a Dobřanské. Kudy se dostat na ZČU?

Univerzita Veřejnost Zaměstnanci

Dopravní omezení kvůli stavbě tramvajové trati potrvá až do poloviny roku. Počítejte s tím, že cesta z Bor na ZČU zabere namísto obvyklých pěti minut i čtvrt hodiny.

S měsícem červnem začala v Plzni také dlouhodobá uzavírka, která komplikuje spojení studentům a zaměstnancům Západočeské univerzity. Kromě tohoto zasáhne i do nadcházejícího akademického roku. Stavbaři, kteří pracují na prodloužení tramvajové trati z nynější konečné stanice až na novou točnu nedaleko Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, totiž museli uzavřít Kaplířovu a na ni navazující Dobřanskou ulici.

Pro řidiče i cestující MHD to znamená objížďku a nutně také zpoždění, s nímž musejí při dopravě do školy či do práce počítat.

Úplná uzavírka Kaplířovy a Dobřanské ulice potrvá v několika fázích do poloviny letošního prosince. Po tu dobu bude doprava proudit pouze náhradní trasou – ve směru z Bor po Klatovské třídě a dále Sukovou ulicí, kde se z okružní křižovatky u nákupního centra Area Bory napojí na silnici I/27 a pak na původní trasu v Univerzitní ulici. Pro tento směr přestala fungovat zastávka U Darebáka, v opačném směru funguje dál.

Náhradní trasou jezdí spoje všech linek MHD, které Dobřanskou a Kaplířovu dříve využívaly, tedy autobusy s čísly 24, 26, 30, 36 a N1. U pošty na Klatovské třídě jim přibyla náhradní zastávka Dvořákova, kde mohou cestující nejsnáze přestupovat mezi autobusy a tramvajemi. „Provoz na všech linkách bude podle nových jízdních řádů. S ohledem na výrazné prodloužení trasy nebude plně možné zajistit současné přestupní vazby mezi linkami MHD v zastávkách Bory. V souvislosti s dopravními omezeními na trasách uvedených linek, zejména pak linek 26 a 30, upozorňujeme cestující, že bude docházet ke zpoždění spojů linek, na které nelze provozně reagovat (zamezit těmto zpožděním). Proto apelujeme na cestující, aby tato případná zpoždění vzali při přepravě na zřetel,“ informovaly Plzeňské městské dopravní podniky.

V praxi to znamená, že zatímco dříve stačilo na cestu autobusem ze zastávky Bory k Západočeské univerzitě pět minut, nyní je třeba počítat alespoň se čtvrthodinou.

Motoristé samozřejmě nejsou odkázáni jen na tuto objížďku a k Západočeské univerzitě mohou dojet i jinudy – z dálničního přivaděče ve směru od Klatov lze stále odbočit na křižovatce u věznice a stejně tak se dá přijíždět Folmavskou ulicí a kolem Borských polí. Je ovšem třeba stále počítat, že kvůli uzavírce bude hustota dopravy v okolí ZČU vyšší než jindy.

Navíc s tím jak budou práce na tramvajové trati pokračovat, budou během roku přibývat další omezení:

V pondělí 1. července vstoupí stavba do další etapy a až do 2. září přibude k uzavírce Kaplířovy a Dobřanské ještě částečná uzavírka Klatovské třídy. Dopravu tam značky svedou do levého pruhu ve směru do města a tramvaj č. 4 už nebude jezdit až na Bory, ale pouze do zastávky Dvořákova, z níž se vlastně stane náhradní konečná.

Od 6. do 7. července (nebo od 13. do 14. července) pak stavbaři kvůli pracím na novém mostu pro tramvaj uzavřou hlavní silnici I/27 mezi okružní křižovatkou v Sukově ulici a výjezdem na ulice univerzitní a Dobřanská. Kdo v ten den pojede na ZČU nebo do města hromadnou dopravou, pojede ještě delší objížďkou přes Borská pole.

Úplně poslední etapa prací začne 3. září a potrvá do 14. prosince, přičemž omezení budou stejná jako při etapě od července do září. Pro ZČU se nic nezmění. Po 14. prosinci se Kaplířova a Dobřanská opět otevřou.

Galerie


zdroj: PMDP

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

03. 06. 2019