ZČU uspořádala 3. ročník Memoriálu prof. Šimandla

Soutěž Univerzita Veřejnost

V sobotu 15. června se konal v Centru logických her v budově Fakulty aplikovaných věd ZČU v Plzni již třetí ročník šachového memoriálu věnovaného památce profesora Miroslava Šimandla.

Miroslav Šimandl byl nejen prorektorem ZČU a mimořádným vědcem a učitelem, ale také výborným šachistou. Memoriál proto symbolicky zahájili krátkými vzpomínkami jeho manželka Miloslava Šimandlová a jeho dlouholetí přátelé a rovněž vynikající šachisté Josef Juřek a Bohumír Sunek.

Letošního turnaje se zúčastnilo celkem 40 hráčů. Utkali se v sedmi kolech, ve kterých měli na sehrání partií každý maximálně 20 minut. Po této základní části následovalo finále - ve dvou partiích se o první místo utkal Jan Turner z TJ Šakal Kozolupy s Jakubem Půlpánem z ŠK Polabiny (po základní části se umístili na prvních dvou místech se ziskem 5, 5 bodu) a současně s nimi ještě bojovali o 3. místo Josef Juřek z ŠK Sokol Vyšehrad a Martin Simet z ŠK Sokol Klatovy. Obě partie o prvenství skončily nerozhodně, takže si 1. místo po základní části udržel a vítězem turnaje se stal Jan Turner. Jednu z partií o 3. místo ale ovládl Martin Simet, kterému se tak podařilo na 4. místo odsunout po základní části třetího Josefa Juřka.

Nejúspěšnějším ze studentů ZČU byl Martin Simet z ŠK Sokol Klatovy, nejlepším hráčem do 15 let Jan Váňa z ŠK Tachov, nejlepším hráčem nad 60 let Josef Juřek z ŠK Sokol Vyšehrad a nejlepší hráčkou se stala Kateřina Palková z ŠK 64 Plzeň.

Fakulta aplikovaných věd letošnímu šachovému memoriálu zapůjčila prostory a vítězům věnovala finanční a věcné ceny, na organizaci se dále podílela katedra tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní v čele s Jiřím Valachovičem a Šachový klub 64 Plzeň, který zapůjčil šachové vybavení.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martin Nozar

20. 06. 2019