Akademici na bruslích budou letos bojovat o Pohár Jana Palacha

Sport Studující Univerzita

Hokejový tým studentů Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy čeká sezona s mnoha novinkami.

Osm hokejových klubů reprezentujících třináct českých univerzit se bude od září na ledových plochách bít o Pohár Jana Palacha. Odstartuje totiž premiérový ročník nové Univerzitní ligy ledního hokeje, na jehož vítěze čeká právě trofej pojmenovaná po studentovi, který se před 50 lety upálil na protest proti sovětské okupaci Československa.

Želízkem, které do ligového ohně přiloží západočeská metropole, jsou samozřejmě Akademici Plzeň. Studenti Západočeské univerzity a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy si věří – pod vedením trenéra Tomáše Ceperka chtějí podat co nejlepší výkon.

Se vstupem do nové soutěže dochází v týmu také k několika velkým změnám. "Skončilo takové to staré tvrdé jádro Akademiků, kteří úspěšně ukončili studium, a nastoupila nová krev, což nám udělalo velkou radost. Na post generálního manažera se posunul veterán Akademiků a absolvent Pedagogické fakulty ZČU Václav Polívka, který tak bude mít na starosti kompletní chod týmu. Po pěti letech jsme si také řekli, že je na čase trochu vylepšit identitu Akademiků a máme připravené nové logo, a aby toho nebylo málo, také velikou novinku, kterou představíme už 19. 8. společně s plzeňskou hokejovou Škodovkou na tiskové konferenci,“ řekl za Akademiky Vilém Franěk.

"Na novou sezonu se opravdu těšíme, protože bude dost možná revoluční a věříme, že si ji s námi užijí i fanoušci, pro které opět chystáme několik velkých utkání v rámci ligy a na 27. listopadu tradiční Bitvu o Plzeň. Všechny novinky najdou naši diváci na našich sociálních sítích @akademiciplzen,“ dodal Vilém Franěk.

Univerzitní liga ledního hokeje má zápasovým i tréninkovým programem skloubit hokej s vysokoškolským vzděláváním. Kluby se v ní utkají tříkolově, v základní části se tedy odehraje 84 utkání a následovat bude play off, v němž si první tři týmy budou moci na úvod vyřazovací části zvolit soupeře.

Myšlenka na ligu se zrodila před třemi lety, na její organizaci se podílí společnosti UNI Sport CZ a Česká asociace univerzitního hokeje. Svolení k pojmenování trofeje dal organizátorům bratr Jana Palacha Jiří. V budoucnu se může liga rozrůst o další kluby, pokud splní dané podmínky.

Akademikům držíme palce!

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

12. 08. 2019