Kabelky z metalické usně od absolventky Sutnarky zaujaly v soutěži Jana Pivečky

Studující Univerzita Úspěchy

Čerstvá absolventka ateliéru Fashion design Michaela Šeráková vyhrála v soutěži se svými koženými doplňky, které jsou součástí diplomové práce "neohroŽENY".

Do 13. ročníku soutěže mladých designérů obuvi a kožené galanterie o cenu Nadace Jana Pivečky se přihlásilo 48 studentů ze sedmi odborných škol. Ti do soutěže odeslali 76 exponátů obuvi, kožené galanterie i grafických návrhů.

Soutěž tradičně probíhá ve třech kategoriích – středoškolských Funny Show a Young Spirit a vysokoškolské Professional View. Letos byla poprvé udělena také hlavní cena napříč kategoriemi, kterou získala právě kolekce „neohroŽENY“ od Michaely Šerákové. "Zpracování kabelek z tohoto lakovaného materiálu je poměrně složité a je provedeno velmi precizně s ohledem na choulostivost použitého materiálu," uvedla Vlasta Mayerová z České obuvnické a kožedělné asociace, která soutěž spolupořádá. Michaelina práce zaujala jak zástupce Nadace Jana Pivečky, tak další členy odborné poroty a získala vysoké bodové ohodnocení od všech porotců. Porotu nadchl také originální design, třeba asymetrické ucho sloužící jako atraktivní a zároveň funkční prvek variabilní kabelky/baťůžku.

„Kožené tašky byly součástí dámské oděvní kolekce, kterou jsem vytvořila jako svou diplomovou práci pod vedením Heleny Krbcové. Tři doplňky tvoří menší kolekci, kterou jsem zaslala do soutěže a cena mě moc potěšila. Na závěr studia to byla příjemná tečka a věřím, že mi otevře nové příležitosti. Vyhrála jsem zájezd na veletrh Lineapelle v Miláně, což určitě bude ohromná zkušenost. Po absolvování univerzity se chystám pokračovat ve svém oboru a získávání profesních zkušeností, které bych do budoucna ráda využila k založení své vlastní značky,“ svěřuje se s plány Michaela.

Inspiraci k tvorbě čerpala designérka z módních trendů na jaro/léto 2019, v nichž se často řešilo téma postavení ženy ve společnosti. „Právě této problematiky si všímám i ve svém okolí, a proto jsem ženu v mé práci zobrazila jako "neohrožený druh" dnešní společnosti. Ženu, která se dokáže pohybovat v ryze mužském světě, ale zároveň nepopírá svoji ženskost a pohybuje se tak na hranici mezi dvěma světy. Ženu, která nechce být jedním nebo druhý pólem, ale chce být akceptována oběma světy. Specifickým momentem v kolekci je hra mezi strohými a organickými liniemi, které se promítají na kulatých límcích, klopách či patkách kožených nakládaných kapes“, popisuje Michaela.

V loňském roce již uspěl v soutěži Nadace Jana Pivečky cenami ověnčený student fakulty designu a umění Adam Frk, který porotu zaujal kolekcí pánské sportovní obuvi a tašky s názvem Black Rain.

Soutěž nese jméno druhého nejznámějšího z Československa pocházejícího „ševce“ Jana Pivečky, jenž se během své dlouhé kariéry obuvnického experta vždy podporoval mladé talenty. Po jeho smrti tuto roli převzala nadace nesoucí jeho jméno, která na brněnském srpnovém veletrhu KABO každoročně uděluje ceny studentům obuvnických a designérských škol. Na podzim letošního roku, přesně 24. října si připomeneme nedožité 100. narozeniny tohoto „valašského ševce, který byl v obuvnickém světě nesmírně respektovanou osobností. Vyrůstal ve Slavičíně v rodině majitele koželužny a obuvnické továrny JAPIS. Otec ho nijak nehýčkal, vychovával ho k tomu, aby nelpěl na majetku, ale na tom, co zná a dovede. Naučil se tak samostatnosti, cílevědomosti, ale i houževnatosti a vytrvalosti. Jeho heslo bylo „Nikdy se nevzdávej!“.

Produktové foto: Martin Král

Modelky: Kaya Mach, Donika Kuqi - Unique One

Make - up, vlasy: Karolína Čampulová

Galerie


Oceněná Michaela Šeráková

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

29. 08. 2019