Zástupci ZČU se zúčastnili mezinárodní konference v Tatarstánu

Konference Spolupráce Univerzita

Spolupráce Západočeské univerzity v Plzni a Jelabužského institutu začala vloni v dubnu.

Skupina učitelů a studentů Západočeské univerzity a škol Plzeňského kraje strávila v srpnu osm dní v Tatarstánu. Od 4. do 11. 8. se zúčastnila 10. mezinárodní konference učitelů, která se konala na Jelabužském institutu Kazaňské státní (přivolžské) univerzity.

Spolupráce obou institucí začala v dubnu letošního roku, kdy ředitelka Jelabužského institutu Jelena Merzon přijela na oficiální návštěvu ZČU. Kromě katedry ruského jazyka Fakulty pedagogické navštívila také Ruské centrum Ústavu jazykové přípravy a velice ji zaujaly aktivity pořádané v centru, zejména semináře pro zvyšování kvalifikace učitelů ruštiny a festival ARS POETICA - Puškinův památník.

Následovalo pozvání na konferenci do Tatarstánu, které se zúčastnily vedoucí Ruského centra Vlasta Klausová, sedm učitelek ruského jazyka ze základních a středních škol Plzeňského kraje a tři studentky (dvě ze ZČU a jedna z Gymnázia Klatovy), jež obsadily 1. a 2. místo v krajském kole Puškinova památníku v kategorii recitace a sólový zpěv. Náklady na pobyt, stravu a kulturní program hradil Jelabužský institut.

„Kromě zajímavých přednášek a workshopů jsme se seznámily i s historickými a kulturními památkami Jelabugy a hlavního města Tatarstánu Kazaně. Mezi vystupujícími na této mezinárodní konferenci byl i další zástupce ZČU – Jan Krotký za Katedru matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické. Jeho přednáška a workshop na téma Implementace nových technologií v technickém vzdělávání na 2. stupni základních škol a Rozvoj digitální gramotnosti a badatelská výuka v technickém vzdělávání na 2. stupni základních škol  byly hojně navštíveny a o téma byl zájem i v následné diskusi,“ popsala vedoucí Ruského centra UJP Vlasta Klausová.

Kromě nezapomenutelných zážitků a nových kontaktů si všichni účastníci do Plzně dovezli i certifikát o účasti na mezinárodní konferenci a pozvánku na další ročník.

Galerie


Fakulta pedagogická

Vlasta Klausová

09. 09. 2019