Archeologové ze Západočeské univerzity našli v Letech hroby obětí holokaustu

Tisková zpráva Univerzita Úspěchy

Skupina archeologů pod vedením Pavla Vařeky z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) odkryla v místě romského koncentračního tábora v Letech na Písecku hrob s kosterními pozůstatky ženy ve věku do 40 let a hrob dítěte. Archeologové nalezli také sedm hrobových jam. Podle Pavla Vařeky se vůbec poprvé na území Evropy podařilo odhalit hroby obětí nacistického pronásledování Romů.

Výzkum, jehož cílem bylo určit přesnou polohu hřbitova, způsob pohřbu obětí a stav ostatků, probíhal od 19. srpna. K prvním nálezům došlo 29. srpna, a to i díky pamětníkům, kteří doporučili pracovat západním směrem od památníku. „Nedaleko od žulového památníku bylo zjištěno sedm hrobových jam, které považujeme za součást tzv. provizorního táborového hřbitova, kde bylo v lednu až dubnu 1943 pohřbeno 120 vězňů, převážně dětí,“ potvrdil Pavel Vařeka, vedoucí katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU.

Archeologové nalezli kosterní pozůstatky ženy mladší 40 let, která byla pohřbena v rakvi. Odebrané vzorky budou porovnány s výsledky testů DNA žijících příbuzných obětí holokaustu Romů za účelem identifikace pohřbené vězeňkyně. Dále byl odkryt hrob dítěte mladšího jednoho roku, jehož kosterní pozůstatky se však vlivem půdních podmínek a zasypání hrobu vápnem téměř nedochovaly. Rakev byla uložena pouhých 20 cm pod povrchem.

 „Pozůstalí po romských obětech nacismu s úlevou přivítali skutečnost, že se po sedmi letech pochybností o místu hrobů obětí letského koncentráku geologickým a antropologickým zkoumáním konečně zjistilo, že se hroby členů našich rodin nacházejí na ploše, na které pomník věnovaný obětem tábora prezidentem Václavem Havlem stojí. Tím ale naše práce nekončí. Zbývá ještě prostor, kde se hroby potvrdily, označit a upravit tak, aby se po nich nešlapalo, pietu doplnit o kříž a umístit klekátko, které návštěvníkovi poslouží k pomodlení se a případně k prosbě za odpuštění,“ říká k nálezu Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu.

Nálezem hrobů archeologové výzkum na tomto místě ukončili. Další archeologický výzkum bude probíhat v prostoru bývalého vepřína, kde byla umístěna převážná část romského tábora. Vepřín by měl být podle ředitelky Muzea romské kultury Jany Horváthové do konce roku 2020 zbourán a na jeho místě by měl vzniknout památník romského holokaustu. Muzeum romské kultury plánuje začít s jeho stavbou v roce 2021.

Galerie


Fakulta filozofická

Pavel KORELUS

11. 09. 2019