Mučicí kostým od studentek Sutnarky byl nominován do finále novozélandské soutěže WOW

Soutěž Studující Úspěchy

"White Torture", tak se jmenuje kostým, který vytvořily studentky Fakulty designu a umění ZČU v Plzni Denisa Půbalová (ateliér Multimédia) a Jenny Sternwaldová (ateliér Fashion design) pro soutěž World of WearableArt.

Ceny World of WearableArt letos slaví třicet let existence. Již 30 let okouzlují publikum na Novém Zélandu magií a vynalézavostí. To, co začalo jako malá místní soutěž, se stalo divadelní podívanou a magnetem pro výjimečné talenty z celého světa.

"Naše spolupráce s Jenny Sternwaldovou začala zcela spontánně. Jelikož se zajímáme o podobná témata, jako konceptuální umění a móda, napadlo nás vytvořit společný projekt. Původně jsme chtěly propojit právě fashion design a multimédia, natočit krátký fashion film nebo něco podobného. Na webu jsme pak ale objevily soutěž World of WearableArt, která nás zaujala a rozhodly jsme se jí zúčastnit. Naší motivací nebyl nějaký velký úspěch v soutěži, ale chtěly jsme si vyzkoušet, jak obstojíme mezi ostatními studenty umění/designu ze zahraničí a jak budou reagovat na dané téma lidé z jiných koutů světa," popisuje Denisa Půbalová.

Z šesti témat si studentky vybraly téma White, které vyvolalo prvotní diskuzi, co v nás vlastně bílá barva vyvolává. Je čistá, prázdná, je na ní vidět každá špína, je depresivní. "Zjistily jsme si víc o mučící metodě White Torture užívané převážně na politických vězních v Íránu ale i v jiných, mnohdy západních, státech. Metoda funguje tak, že mučeného nezavřou do klasické cely, ale do kompletně bílé místnosti bez jakýchkoliv věcí, v bílém obleku, k jídlu mu dávají pouze bílou rýži na bílém talíři. Na mučeného to pak má negativní následky - nedokáže ovládat smysly, je izolovaný," vysvětluje prvotní inspiraci Denisa. Tento pocit se dívkám se svým kostýmem podařilo vytvořit dokonale. Z fotografí je patrné, jak kostým člověka svírá, hýbat se v něm je obtížné, znemožňuje člověku komunikovat a je v něm sevřený. Kostým jej doslova mučí.

Slavnostní prezentace všech modelů a vyhlášení vítězů se konalo 27. září ve Wellingtonu na Novém Zélandu a naše studentky na něm nechyběly. Během svého pobytu absolvovaly zajímavé workshopy jako např. workshop se stylistkou Beaou Åckerlund, která pracuje převážně s celebritami jako Madonna, Beyonce nebo Lady Gaga, a s fotografkou Ekaterinou Belinskaya, prohlídku a workshop známé společnosti Weta Workshop a prezentaci vedoucí kreativního oddělení Cirque du Soleil. Studentky načerpaly mnoho zkušeností a setkaly se se zakladatelkou soutěže Suzie Moncrieff, která jejich kostým velmi pochválila. Kostým "White Torture" postoupil do finále spolu s dalšími 114 pracemi z 22 zemí světa. 

Více o vítězích čtěte zde.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

07. 10. 2019