Zemřel výtvarník Karel Malich. Jeho dílo znají všechny návštěvy ZČU

Univerzita Veřejnost

Vzpomínáme na autora reliéfu, který od roku 2016 zdobí kancelář rektora Západočeské unvierzity.

Ve čtvrtek 24. října zemřel ve věku 95 let sochař, grafik a malíř Karel Malich. Rodák z Holic na Pardubicku se proslavil také svými typickými drátěnými plastikami a právě díky jedné z nich si jeho odkaz může připomínat také Západočeská univerzita v Plzni. Rozměrný nástěnný reliéf totiž od roku 2016 zdobí kancelář rektora a znají ho všechny významné návštěvy univerzity – právě u stolu pod reliéfem se konají jednání, podepisování smluv nebo tiskové konference, před reliéfem si pak návštěvy pořizují skupinové fotografie.

Stejně jako plastika s milionovou hodnotou je zajímavý také její příběh. Dlouho zapomenuté dílo, které Malich vytvořil v letech 1978 – 1980, se totiž díky iniciativě Křížky a vetřelci podařilo objevit na jaře 2015 ukryté za skříněmi v budově univerzitních kolejí na Lochotíně.

Karel Malich se narodil 18. října 1924. Na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy studoval například pod vedením malíře Cyrila Boudy nebo sochaře Karla Lidického, na Akademii výtvarného umění pod vedením grafika Vladimíra Silovského. Byl členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar, tvůrčích spolků Proměna či Křižovatka a v roce 2007 získal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění a architektury.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

30. 10. 2019