Studenti kreslí komiksy pro Paměť národa

Spolupráce Studující Veřejnost

Konec druhé světové války v Plzni a na západě Čech vůbec, tucet příběhů jako mozaika dnů z jara 1945 a nejen z něj – to je připravovaná komiksová kniha k 75. výročí konce války, která bude společným dílem Paměti národa a studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

„Pro knihu jsme vybrali pestrou paletu vzpomínek pamětníků, amerických a belgických veteránů i obyvatel západočeských měst a vesnic. Z nich vznikne dokument, jenž čtenáře přenese o tři čtvrtě století zpět, a to formou veskrze současnou: komiksem, který má ráda především mladší generace, a proto i mladá generace tyto komiksy tvoří,“ říká ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová.

„Kdo se nestará o svoji minulost, těžko může obstát v budoucnosti. Těší mě proto, že jsou studenti zapojeni do podobných aktivit, při nichž nejen blíže poznávají naši historii, ale přibližují ji i ostatním,“ komentuje projekt Miroslav Holeček, rektor Západočeské univerzity v Plzni, která je partnerem Paměti národa.

„Před nějakým časem jsem na festivalu UNITED oslovil Mikoláše Kroupu. Řekl jsem mu, že SUTNARKA – tedy Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara považuje za svoji misi mimo jiné také podporovat paměť této země, aby naši studenti neopakovali naše chyby a nemuseli prožít to peklo komunistické nebo jiné diktatury. Bylo to v době, kdy Paměť národa hledala v Plzni prostory pro pobočku a člověka vhodného na pozici ředitele. To se podařilo a s paní ředitelkou Čekanovou jsme už více konkrétně pokračovali v plánech, jak naše aktivity na tomto poli propojit. Několik akcí už máme za sebou a mne velice těší, že spolupráce SUTNARKY s Pamětí národa pokračuje touto knihou,“ říká děkan SUTNARKY Josef Mištera.

V knize se objeví příběh amerických veteránů Earla Ingrama, Jamese Duncana a George Thompsona či belgického vojáka Louise Gihoula, ale také Čechů v řadách spojeneckých vojsk, Petera Mayera a Jaroslava Kroba. Vzpomínky Jaroslava Běla pak čtenáře vezmou do Přeštic, do domu, kde po osvobození bydlela skupinka amerických vojáků. S Pěvuší Kohoutovou se dostanou na Chodsko a mezi americkými vojáky se objeví i jeden Čech. V příběhu Vladislava Krátkého zas nebudou chybět výslechy na gestapu a bombardování Plzně.

„Idea společné práce na knize se zrodila již letos na jaře a iniciovala ji Markéta Čekanová po domluvě s paní Barbarou Šalamounovou, vedoucí ateliéru Komiks a ilustrace pro děti. Komiksy pro knihu nakreslí na základě scénářů Kristýny Plíhalové vybraní studenti a studentky právě z tohoto ateliéru. Pro všechny je to jedinečná příležitost vyzkoušet si spolupráci se scénáristou a zadavatelem na reálné zakázce. Věřím, že především pro studenty magisterského studia či posledního ročníku bakalářského stupně může být práce na knize prvním důležitým krokem v jejich profesním životě. Čtenáři se mohou těšit na různorodé výtvarné pojetí příběhů – od klasické perokresby přes kresbu tužkou a pastelkami až po akvarelovou malbu,“ popisuje odborná asistentka ateliéru Marie Kohoutová.

Tvorby komiksů se chopili studenti SUTNARKY právě pod jejím vedením. Konkrétně se jedná o tyto: Kateřina Buriánková, Katarína Rybárová, Karolína Vilímovská, Lucie Dynterová, Philip Ward, Tomáš Pánek, Andrea Bialková, Lenka Košutová, Tomáš Vrba, Ondřej Malina, Katsiaryna Karolik a Thao Nguyen Nguyen Ba.

Kniha vyjde koncem dubna 2020, aby čtenáře mohla potěšit už během oslav 75. výročí osvobození. V současné době Paměť národa Plzeňský kraj na její vydání shání peníze.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

zdroj: Paměť národa Plzeňský kraj

07. 01. 2020