Izraelský velvyslanec navštívil Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara

Spolupráce Studující Výstava

Hlavním důvodem návštěvy byla připravovaná výstava, věnovaná 30. výročí znovuobnovení diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Státem Izrael.

„Mám radost ze spolupráce s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Viděl jsem už některé kresby a jsou fantastické,“ řekl v úvodu setkání v pondělí 13. ledna velvyslanec Izraele Daniel Meron o výtvarných pracích studentů Sutnarky, které budou součástí výstavy věnované česko-izraelským historickým vazbám. Při jednání, jehož se zúčastnil rektor Miroslav Holeček, děkan Sutnarky Josef Mištera, proděkan pro tvůrčí činnost Arnošt Marks a ilustrátorka a pedagožka Renáta Fučíková, byla řeč také o dalších česko-izraelských projektech, ale především o vztazích obou zemí a připravované výstavě.

Ta vzniká právě z podnětu velvyslance Daniela Merona a Velvyslanectví Státu Izrael v ČR a v souvislosti s 30. výročím obnovení diplomatických vztahů mezi ČR a Izraelem připomene události a třeba i méně známá fakta a fenomény, které tyto země, geograficky vzdálené, ale jinak si v mnohém velmi blízké, poutají k sobě. Námět a texty sestavil z části ze studentských disertačních prací kurátor výstavy, hebraista a diplomat Robert Řehák ve spolupráci se specialistkou na Blízký východ Irenou Kalhousovou. Kresby a grafické zpracování vytvořili studenti Sutnarky pod vedením Renáty Fučíkové, která izraelskému velvyslanci při jeho návštěvě na ZČU téměř všechny práce, které by se měly na výstavě objevit, představila.

Unikátní výstava bude zahájena v druhé polovině února na Pražském hradě a poté bude putovat po České republice. Jednou z jejích zastávek bude i Plzeň.

Foto: Alex Dym

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

15. 01. 2020