Studentka Sutnarky vytvořila explainer na téma globální oteplování

Spolupráce Univerzita Úspěchy

Michaela Tišerová, studentka třetího ročníku bakalářského ateliéru Grafický design na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara, vytvořila pro Seznam Zprávy grafického průvodce globálním oteplováním.

Explainer je krátké online video vysvětlující produkty, služby či témata. Ten, který vytvořila Michaela Tišerová, vznikl jako klauzurní práce v letním semestru akademického roku 2018/2019 ve spolupráci se serverem Seznam Zprávy. Jeho grafický tým vede Jakub Čaja, absolvent Sutnarky, jenž se na spolupráci domluvil s vedoucí ateliéru Grafický design Dittou Jiřičkovou. Globální oteplování zpracované jako explainer se tak stalo jedním ze zadání klauzurních prací napříč ateliérem.

„Formát videa byl pro celý ateliér velkou výzvou. Jednalo se o tři minuty času. Ač se to nezdá, je to na video dlouhý úsek. Pro mě to byla první zkušenost jak s takovým formátem, tak i s programem, ve kterém jsem se učila za pochodu, při vytváření explaineru. V průběhu práce jsme dojížděli na konzultace do Seznamu. Kromě běžných témat, jako je otázka, kdo je cílová skupina nebo jak dělat přechody mezi jednotlivými scénami, jsme se například dozvěděli, jak připravit rešerše a scénáře k explainerům," popisuje autorka vítězného videa.

Kvalitních výstupů vznikla celá řada. Některé explainery byly po technické stránce lépe zpracované, jiné byly humornější nebo měly lepší grafiku. „Tak trochu naivní svět, ve kterém se můj explainer odehrává, Seznamu připadal nejvhodnější pro jejich web. Dostala jsem skvělou nabídku, zda by na svých webových stránkách mohli mé video zveřejnit. Video však nebylo zcela hotové a já dostala příležitost dokončit ho přímo v Seznamu s tamními grafiky, sound designery, komentátory. Vznikla tak věc, na kterou jsem pyšná," dodává Michaela.

Explainer si můžete prohlédnout zde.

Spolupráce se Seznamem tímto videem ale zcela nekončí. Studentka dostala nabídku stáže pro Seznam Zprávy, na kterou se už teď velmi těší.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Thomayer Opatrná

23. 01. 2020