Znovubjevené dílo Karla Malicha je k vidění v Muzeu Kampa

Ztracený a na Západočeské univerzitě nalezený unikátní Malichův reliéf vystavuje až do konce května pražské Muzeum Kampa.

Významný reliéf Karla Malicha, který vytvořil pro jídelnu vysokoškolských kolejí v Plzni-Lochotíně v letech 1978–1980, byl ukrytý a zapomenutý až do jara loňského roku nejen zrakům veřejnosti, ale i znalcům umění. Díky iniciativě plzeňské skupiny Křížky a vetřelci (Aleš Hejna, Pavel Cvrček a Daniel Jahn), která se věnuje mapování objektů z doby normalizace v Plzeňském kraji, se podařilo dílo v miliónové hodnotě nalézt. Daniel Jahn ho po důkladném pátrání našel zakrytý skříněmi a na jeho původním místě. Celý příběh nalezení ztracené plastiky si přečtěte zde.

"Malich symetricky pojatý reliéf, v jehož středu je obrys autorovy hlavy, označovaný jako jeho „já“, vytvořil v období, kdy realizoval své nejvýznamnější drátěné plastiky Pozoruji oblohu, Vnitřní světlo I a II či Spatřil jsem trhlinu v prostoru. Přestože dílo bylo veřejnou zakázkou, neztratilo bezprostřední souvislost s jeho aktuální tvorbou, jež tehdy neměla ve světovém umění obdoby," komentuje plastiku kurátor výstavy Karel Srp. 

Po skončení výstavy, kterou v pondělí 8. 2. zahájila slavnostní vernisáž za účasti rektora ZČU Miroslava Holečka, se významná plastika vrátí zpět na univerzitu, která je jejím vlastníkem.

Galerie


Aleš Ogoun z FDU LS a znalec Zdeněk Sklenář prohlížejí právě objevené dílo Karla Malicha.

Celouniverzitní

10. 02. 2016