Unikátní výstava Chiméra se představí v Galerii Ladislava Sutnara

Univerzita Veřejnost Výstava

Srdečně vás zveme do Galerie Ladislava Sutnara na zahájení skupinové výstavy nových médií.

„Chiméra" je výstava tchajwanského umění nových a digitálních médií, kterou vytvořil Yu-Chuan Tseng, umělec, kurátor a odborný asistent na univerzitě Shih Hsin v Tchaj-peji, a Jan Van Woensel, kurátor Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni.

„Chiméra" vychází z názoru, že se lidé za posledních několik desetiletí proměnili v hybridní spojení těla a stroje. Člověk je zčásti závislý na technologiích. Chytré přístroje, se kterými jsme splynuli v jedno tělo, jsou klíčem k nekonečným cestám po virtuálním světě a plavidlem, v němž se vozíme po vlnách kybernetické reality. Náš masový přechod do virtuálního světa však nezvratně vede k odcizování. Moderní člověk ve svém stavu nevědomosti opustil přírodu a nahradil ji open-source virtuální fatou morgánou, která slouží jako její vždy dostupná náhražka. Tento agnostický paralelní prostor však poskytuje jen neuspokojivé podněty a jen posiluje stoupající závislost člověka na digitálních nástrojích. Vede tak ke dvojímu oddalování – dochází totiž k osobnímu odcizování ve stále více a více odcizeném digitalizovaném světě.

„Chiméra" je melancholickou a poeticky laděnou výstavou, ve které ústřední postavení zaujímá osamělost přírody v přetechnizované éře.

Video


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

14. 02. 2020