Plzeň má za sebou street art festival WALLZ

Spolupráce Studující Veřejnost

Třetí srpnový týden začal v Plzni premiérový ročník street art festivalu WALLZ, který pořádalo DEPO2015. Jedním z partnerů akce byla i Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara.

Obyvatelé i návštěvníci Plzně měli možnost během pěti dnů potkat v deseti vybraných lokalitách po celé západočeské metropoli deset tuzemských i zahraničních umělců přímo v akci.

„Po vzoru řady evropských měst včetně Olomouce či Bratislavy směřujeme k oživení a kultivaci veřejného prostoru s důrazem a citem pro lokální specifika. Street art festival dává možnost setkání se tváří v tvář se současným pouličním uměním, které je dostupné všem a oproti všudypřítomnému reklamnímu balastu představuje kvalitní a zároveň svobodné umělecké vyjádření," uvedla Kristýna Jirátová, manažerka projektu a kurátorka.

Tváří projektu se stal český autor Michal Škapa aka traun834, který je jedním z nejvýznamnějších autorů české graffiti scény. Na festivalu vedle Škapy dále spolupracovali street art umělci jako Ondřej Vyhnánek akA X-Dog, Jakub Janovský, známý „brněnský Banksy" TIMO, RUIN a SKIRL – slavní tvůrci z Rakouska, úspěšný ZBIOK z Polska, a naši absolventi ateliéru Mediální ilustrace Tomáš Staněk aka OBRAS1 a Josef Sedlák aka AKROBAD. Duo OBRAS a AKROBAD společně ozdobilo členitou zídku před Střední průmyslovou školou dopravní na Karlovarské ulici. „Původně nám ten prostor nepřišel moc atraktivní, takový vajgl, ale možná je ta členitost výzva," řekl Sedlák na tiskové konferenci.

Desítku umělců doplnila jediná žena, studentka magisterského ateliéru Ilustrace, Daniela Herodesová. Pro tu byla pouliční tvorba něčím zcela novým, jejím hlavním oborem je totiž knižní ilustrace. „Je to nová zkušenost, trochu jsem se toho i bála, ale nakonec jsem docela spokojená," svěřila se studentka.

Od ostatních umělců se lišila tím, že při tvorbě používala štětce. „Je to sice pomalejší, ale díky tomu jsem docílila toho, že figury vypadají tak, jak jsem chtěla. Nevím, jak by to dopadlo se spreji," skromně dodala. A dopadlo to skvěle. Její jogínky z písu „SPARTAKIÁDA 2020" rozvlnily pilíř mostu Milénia, kde své dílo studentka finišovala 20. srpna. Náladu jí nezkazila ani událost, ke které došlo krátce po zahájení prací. „Hned asi deset minut poté, co jsme začali, přijeli policisté, že dostali hlášení na graffiti," doplnila Daniela.

V rámci festivalu byla otevřena Výstava WALLZ no. 1, která je do 30. září k vidění v prostorách Bistro&Café DEPO a Truhlárny DEPO2015. Představuje jak výběr ateliérové tvorby všech umělců, kteří se festivalu zúčastnili, tak i přímé umělecké zásahy do výstavního prostoru. Prolétnout se festivalovým děním můžete ve videu zde.

Foto: Michal Poustka (student ateliéru Intermédií)
Video: Lukáš Kellner (pedagog ateliéru Multimédií)

Galerie


Tomáš Staněk a Josef Sedlák

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

28. 08. 2020