Sutnarka opět oděla do hávu světel a projekcí zámek ve Valči

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Poslední srpnový víkend, v noci ze soboty na neděli, mohla veřejnost nahlédnout v rámci tradiční akce Hradozámecká noc do téměř osmi desítek památek po celé České republice. Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara a její Studio MULTILAB připravilo ve spolupráci se Státním zámkem Valeč další světelnou show, která byla doplněna barokní hudbou a kresbami.

Podle kastelána Tomáše Petra je Valeč pro pořádání světelných show vhodným místem, neboť je zde minimální světelný smog. Při poslední světelné show byl kromě zahrad zpřístupněn i zámek s prohlídkami za svitu luceren. Speciální projekci mohli návštěvníci obdivovat i v samotném lapidáriu v objektu bývalé kovárny, kam se začátkem roku přesunuly originály Braunových soch z kláštera v Kladrubech.

I přes nepřízeň počasí přilákala Hradozámecká noc do Valče přes stovku diváků. „Na rozdíl od předchozí akce nazvané „Braunarium za svitu luny" se Hradozámecká noc rozprostřela světly i na fontánu a prozářila tak celou hlavní zahradu a kopie Braunových soch před zámkem. Svým vizuálním stylem, respektujícím baroko, se odlišila od minulého setkání na Valči, a tím se také stala větší inspirací pro akci následující. V sobotu 12. září se totiž při příležitosti Barokních dní přesuneme před lapidárium (Braunarium) a do jeho vnitřních prostor. Bývalá kovárna, ve které původní sochy Matyáše Bernarda Brauna získaly útočiště, se tak stane dějištěm souhry světel a zvuků. Spolupráce Studia MULTILAB se zámkem Valeč tak pro letošní sezónu dostane svoji třešničku na dort právě tam, kde začala," svěřil se garant projektu a vedoucí ateliéru Multimédia Jan Morávek.

Nezbývá než se těšit na další z připravovaných projektů a pro bližší informace sledovat fakultní facebookový profilInstagram nebo web.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

04. 09. 2020