Online Noc vědců přenesla lidi a roboty z univerzity až do obýváků

Univerzita Věda Veřejnost

Nestihli jste v pátek večer sledovat program Západočeské univerzity? Podívejte se na pokusy a přednášky ze záznamu.

Páteční noc patřila na Západočeské univerzitě vědě. A vlastně nejen na Západočeské univerzitě. Noc vědců, tradiční celorepubliková akce, kterou ZČU v Plzeňském kraji pořádala už podruhé, se totiž letos konala online, a tak se věda z univerzity mohla snadno dostat kamkoliv. Na televizních obrazovkách, monitorech a displejích měla skvělou sledovanost a v konkurenci přenosů z dalších pořádajících univerzit a institucí se rozhodně neztratila. Na facebooku nasbírala téměř tři tisíce zhlédnutí, na YouTube dva tisíce.

Noc vědců měla podtitul Člověk a robot. Připomínala totiž letošní sté výročí Čapkova dramatu R.U.R., v němž slovo robot zaznělo poprvé. Dvě a půl hodiny dlouhý program tedy zahájilo vystoupení tančícího robota Pavla Hraničky a zakončil videomapping na budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, v jejímž studiu Multilab se celá Noc vědců odehrávala. Moderátor Jiří Chroust tam vítal hosty na dvou scénách, přičemž experimenty a ukázky se odehrávaly na té hlavní a rozhovory na vedlejší scéně ve studiu studentského rádia.

Diváci se tak mohli seznámit s oblíbeným projektem Smart train – modelem vláčku, který lze rozjet silou myšlenky, dozvědět se, co jsou chytrá okna, poznat kybernetiku hrou i ovládání robotické ruky, zúčastnit se virtuální jízdy univerzitní formule, naučit se vařit jedlou kometu, spatřit jiskřící představení Teslova transformátoru i 3D počítačové modely lidského těla.

Kdo měl po skončení Noci vědci chuť na přídavek, mohl si na YouTube kanálu ZČU pustit některé z předtočených, neméně zajímavých videí, která jsou stejně jako záznam přenosu k vidění i nadále:


Všem divákům plzeňské Noci vědců děkujeme za pozornost!

Video


Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

29. 11. 2020